Modni kutak Nevene Ivanović

Kreatorski rad Nevene Ivanović foto: Jovan Stevanović

Od trenutka kada dobijem inspiraciju svi procesi stvaranja kolekcije toliko su isprepletani da ne bih mogla da opišem neki jasan i precizan tok samog stvaranja. Za mene je to najluđa vožnja na rollercoaster-u koja najčešće kreće sa nekim razrađenim konceptom i jednom potpuno uokvirenom pričom koja je podloga za prva istraživanja u tekstilu i formi, a sve ostalo je magija

Nevena Ivanović, modna dizajnerka

Nevena Ivanović je mlada, perspektivna, uspešna i nagrađivana modna kreatorka iz Beograda koja se publici premijerno predstavila na novembarskoj Srpskoj nedelji mode u Novom Sadu prošle godine. Čitaocima Foto In Magazina otkriva čari bavljenja modnim dizajnom.

Nevena Ivanović je u dizajnerskim krugovima poznata po svom pristupu radu foto: Alek Živković

Nevena Ivanović je u dizajnerskim krugovima poznata po svom pristupu radu foto: Alek Živković

Кakve odlike treba posedovati jedan mladi kreativac da bi se bavio modnim dizajnom ?

Posvećenost, upornost, potrebu za stvaranjem i ogromnu ljubav i strast prema tome što radi.

Kako biste opisali Vaš početak bavljenja modnim dizajnom ?

Oduvek je postojala ogromna želja za tim, ali je ozbiljno bavljenje dizajnom počelo nakon završetka fakulteta i tada sam se osećala kao da mogu da osvojim svet samo ako radim dizajn. To mi je dalo polet i energiju koja ne jenjava i nadam se da će tako biti još dugo.

U Beogradu ste osnovali modni brend Neo design koji je namenjen ženi i muškarcu različitih modnih ukusa. Koliko je zahtevno u komercijalnom smislu imati vlastiti brend u Srbiji koja je malo modno tržište ?

Mislim da je zahtevno upravo iz tog razloga, malo je tržište sa slabom kupovnom moći i teško je oformiti luksuzni, delimično komercijalni brend ka čemu ja težim, ali za unikatne komade uvek postoje kupci. Drago mi je za početak da postoji modna publika koja razume moje stvaralaštvo, a vremenom će doći i kupci, ovde ili van granica Srbije, u današnje vreme nije toliko ni bitno.

Dizajnerska kampanja u mističnom stilu foto: Alek Živković

Dizajnerska kampanja u mističnom stilu foto: Alek Živković

Koje sve etape čine proces pripreme kolekcije za modnu reviju ?

Od trenutka kada dobijem inspiraciju svi procesi stvaranja kolekcije toliko su isprepletani da ne bih mogla da opišem neki jasan i precizan tok samog stvaranja. Za mene je to najluđa vožnja na rollercoaster-u koja najčešće kreće sa nekim razrađenim konceptom i jednom potpuno uokvirenom pričom koja je podloga za prva istraživanja u tekstilu i formi, a sve ostalo je magija.

Budući da je trenutno aktuelan period proslave apsolventskih večeri studenata završnih godina srpskih fakulteta, šta biste savetovali apsolventima modnog dizajna u vezi sa početkom dizajnerske karijere ?

Krenite kada osetite da ste spremni i ne gubite ni dana. Radite što više i usavršavajte se, a onda će se i prava vrata otvarati pred vama. Budite spremni da uđete, a i kada niste, često je vredno rizika.

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.