Putovanja su fascinacija manekenskog posla

Top model Nataša Milosavljević na reviji foto: privatna arhiva

Model se uči biti strpljiv da čeka po nekoliko sati na kastinzima da dođe na red i da ishod zna da bude razočaravajući jer niste dobili taj posao. Klijenti na poslu često i sami nekada ne znaju šta žele od modela, osmeh ili već posle 5 minuta ipak bez osmeha, ne tu pozu drugu pa ipak prvu. A vi morate ostati staloženi i udovoljiti ukoliko želite da tog dana ne ostanete bez svoje zarade

Nataša  Milosavljević, manekenka

Nataša Milosavljević je manekenka i bivša crnogorska misica koja je Crnu Goru pre četiri godine predstavljala na izboru za Miss model of the World u Kini. Pored Kine, zahvaljujući manekenskim angažmanima je bila u prilici da poseti Italiju, Tursku i Indiju. Vlasnica je licence za modnu agenciju AR scouting management u Crnoj Gori.

Elegancija Nataše Milosavljević foto: privatna arhiva

Elegancija Nataše Milosavljević foto: privatna arhiva

 

Kada ste doneli odluku da zakoračite u svet modelinga ?

Prvi posao dobila sam sasvim slučajno, sa 15 godina na poziv fotografa Dejana Stojanovića da uradim reklamu za spa centar u mom gradu,potom odlazak u Italiju takođe reklamna kampanja, ozbiljnije sam počela raditi kada sam potpisala ugovor sa Ninom Stanišić za crnogorsku modnu agenciju “National Style”. Divna saradnja a danas prijateljstvo me vežu za nju. Nisam bila ni prva ni poslednja koja je želela da se bavi modelingom ali sam uspela ubediti druge da sam model i da želim time da se bavim. Privukla me je radoznalost ali kako je vreme odmicalo posao modelinga me je sve više fascinirao zbog putovanja.

 

Prefinjeni still Nataše Milosavljević foto: privatna arhiva

Prefinjeni still Nataše Milosavljević, foto: privatna arhiva

 

Poznata je izreka koja se odnosi na to da je svaki početak težak. Sa kojim poteškoćama se može susresti model na početku karijere ?

Na početku karijere model se suočava sa odvajanjem od svoje porodice, živi sam i sam počinje da organizuje svoj život. Nema ujutru doručka u krevetu, već mora sam da ga pripremi. Prihvata obaveze i ispunjava ih. Uči se biti strpljiv da čeka po nekoliko sati na kastinzima da dođe na red i da ishod zna da bude razočaravajući jer niste dobili taj posao. Klijenti na poslu često i sami nekada ne znaju šta žele od modela, osmeh ili već posle 5 minuta ipak bez osmeha, ne tu pozu, drugu pa ipak prvu. A vi morate ostati staloženi i udovoljiti ukoliko želite da tog dana ne ostanete bez svoje zarade.

Koja je razlika između manekenskog posla i izbora za mis ?

Razlike postoje. Počevši od starosne dobi odnosno godina. Sa 25 godina možete postati mis a sa isto toliko godina već ste zakasnili ukoliko želite biti model. Mis je ambasador svoje zemlje ali i sebe same. Mora znati lepo se ponašati i komunicirati. Ljudi često greše kada misle da mora biti idealne građe ali mora biti nasmejana, draga i ljupka.

Model pak svojim šarmom, samouverenim hodom prenosi poruku kreatora i pokušava nas ubediti da to kupimo. Obe moraju biti mudre – model da bi opstala u tom svetu i napravila uspeh, a mis kako je ne bi zaboravili.

Reklamne kampanje su za modela isplativije foto: privatna arhiva

Reklamne kampanje su za modela isplativije foto: privatna arhiva

Kako opisujete manekensku scenu ovog našeg prostora, odnosno, Srbije i Crne Gore ?

Solidna. Ima kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji dosta dobrih modela koji uveliko gaze ka svetskim pistama i svo poštovanje za njih. Često na pistama kod nas vidimo sestričine, ćerke, prijateljice, kume dizajnera, organizatora itd. koje sa ogromnim grudima i 160cm šetaju pistama. Starlete koje se prozovu manekenkama jer su, igrom slučaja, dospele do piste. Tu spadaju i devojke koje su se slikale gole za neki magazin pa postale odmah foto modeli.

Fiting je sastavni deo modelinga foto: privatna arhiva

Fiting je sastavni deo modelinga foto: privatna arhiva

Koja vrsta modelinga je najisplativija, a koja najzahtevnija? Da li je zahtevnije ili isplativije raditi na modnoj pisti ili snimati kampanju za neki brend ?

Najisplativije su reklamne kampanje, a najzahtevnije sve jer očekuje se profesionalizam i da pružite svoj maksimum. Meni je uvek bilo zahtevnije raditi revije jer same pripreme traju celi dan i iziskuje veliko strpljenje kako da dođete na red za šminkanje, frizuru, fiting.

Vlasnica ste licence za modnu agenciju AR scouting management u Crnoj Gori. Kako izgleda taj poslovni put u modnoj industriji postajanja vlasnice modne agencije ?

To je bila moja željela poslednjih godina kada sam shvatila da će prosto doći mlađi i sa više energije i da se to pogotovo na pistama vidi, a želim ostati u ovom poslu. Nisam bila spremna tek tako uploviti u još odgovorniji i mogu slobodno reći stresniji posao dok nisam shvatila da sam odgovorna, da znam dovoljno i da mogu preneti korisne informacije budućim modelima. Dosta je lakše, pre svega, kada imate ljude u poslu koji su od poverenja. Moja desna ruka i partneri u ovome su moji prijatelji Ika i Ana.

Poziranje se ubraja u manekensku veštinu foto: privatna arhiva

Poziranje se ubraja u manekensku veštinu foto: privatna arhiva

Koje osobine, gledajući iz Vaše vizure dugogodišnje manekenke, su presudne za karijeru modela ?

Standardi u modelingu postoje i jasni su kada je reč o fizičkom izgledu. Tako da pored izgleda i veština poziranja kao i hoda, ambicija, harizma, realan i pozitivan stav prema sebi, samopouzdanje i osvajačke energije su presudni.

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.