Kotor kao neiscrpan izvor inspiracije za fotografiju

Mlada nada fotografije Aleksandra Bošković

Moji prvi koraci u fotografskoj karijeri počeli su korišćenjem analognog foto aparata, kada sam bila mala, a nakon toga koristila sam običan digitalni fotoaparat ili čak mobilni telefon, bitno je bilo samo da nekako fotografišem

Aleksandra Bošković, fotografkinja

 

Aleksandra Bošković je dvadesetdvogodišnja kotorska fotografkinja, koja je u kratkom vremenskom periodu postala prepoznata u Boki po svom fotografskom umeću koje je proizvelo mnoge profesionalne fotografije, na kojima dominiraju primorski motivi.

 

 Kada Vas je prvi put privukla fotografija kao vrsta umetnosti ?

 

Mogu reći da interesovanje za fotografiju kod mene postoji oduvek. Imala sam 5 ili 6 godina, kada sam počela dosađivati mami da mi da fotoaparat i od tada postoji ogromna želja da postanem fotograf.

 

Zbog čega ste odlučili da počnete da se bavite fotografijom ?

 

Kao što rekoh, želja je odavno tu, kao i ljubav prema tom zanimanju i to su glavni razlozi da počnem ozbiljnije da se bavim fotografijom.

 

Kako su izgledali Vaši prvi koraci u fotografskoj karijeri ?

 

Moji prvi koraci u fotografskoj karijeri počeli su korišćenjem analognog foto aparata, kada sam bila mala, a nakon toga koristila sam običan digitalni fotoaparat ili čak mobilni telefon, bitno je bilo samo da nekako fotografišem. Prvi ozbiljniji koraci su počeli pre nekoliko godina, kupovinom mog prvog DSLR-a čije sam korištenje savladala vrlo lako.

Gde ste se obučavali za fotografski rad ?

 

Sve što znam o fotografisanju i obradi fotografija naučila sam većinom sama ili uz pomoć tutorijala, časopisa i saveta drugih fotografa.

 

Dolazite iz Kotora, jadranskog grada koji je pod zaštitom Unesca i koji se smatra biserom Bokokotorskog zaliva, u kome živite i radite. Koliko je Kotor inspirativan kao ambijentalni prostor za fotografisanje ?

 

Kotor, kao i cela Boka, je oduvek neiscrpan izvor inspiracije za skoro sve vrste umetnosti, a posebno fotografiju. Stari grad je idealan za stvaranje originalnih fotografija, naročito onih u retro stilu, koji je sada izuzetno popularan. Takođe i svaka fotografija, na kojoj se vide more i okolna brda, ne može da ne izgleda dobro.

 

Izvor fotografija: privatna arhiva

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.