Zrenjaninska škola fotografije

Zrenjaninska škola fotografije foto: Jovan Drndak Njegović

Zrenjaninska škola fotografije je nastala iz potrebe za negovanjem fotografske tradicije i očuvanja fotografske građe, radi obučavanja i podsticanja novih generacija za bavljenje fotografijom. Sama ideja je postojala od ranije, a prva grupa  je formirana 25. februara 2016. godine, uz patronat lista Zrenjanin i podršku Kulturnog centra Zrenjanina. Među polaznicima bilo je osnovaca, srednjoškolaca, ali i novinara, studenata i informatičara. U grupi polaznika koji su uspešno završili školu ove godine bio je i sportista Ivan Lenđer. U saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina postignuta je saradnja u vidu gostovanja  izuzetnih srpskih fotografa Tomislava Peterneka i Igora Mandića u školi, a Miroslav Predojević je ispred Foto saveza Srbije predstavio Foto savez Srbije kao i fotomonografiju Takav Život i tom prilikom je  dodelio sertifikate polaznicima. Milorad Đokić, autor filma Umetnik iz senke predstavio je svoj rad koji govori o Voji Mitroviću majstoru labaratorijske obrade, jednoj nadasve interesantnoj i značajnoj ličnosti.

Predavač i osnivač Zrenjaninske škole fotografije Jovan Njegović Drndak  za Foto In magazin govori o važnosti pedagoško-obrazovnog projekta iz oblasti fotografske delatnosti.

 

Foto: Jovan Njegović Drndak

 

Predavanja su osmišljena tako da budu razumljiva svima koji su spremni da usvoje nova znanja iz oblasti fotografije. Svakako, prostor je neophodan zbog praktičnog dela, a posebno kada se radi o digitalnoj obradi slike i radu sa veštačkom rasvetom. U prvom delu predavanja kroz istoriju i nastanak fotografije učimo osnovne principe funkcionisanja fotografske kamere, razvoj i obradu negativskog materijala. U drugom delu govorimo o digitalnoj fotografiji, kompoziciji i obradi slike, upotrebi fotografske kamere, digitalnoj obradi, žanrovima u fotografiji, novinskoj fotografiji, karakteru i upotrebi veštačkog i prirodnog svetla. Osim toga izdvojili smo par časova za digitalnu obradu u nekom od programa. Photoshop je danas standard u digitalnoj labaratoriji, ali ukazujemo i na prednosti drugih programa u skladu sa potrebama i mogućnostima polaznika.

Predavanja su podeljena na 24 školska časa, odnosno 12 dolazaka. Trajanje škole zavisi od dinamike o kojoj se dogovaramo sa polaznicima na prvom času, a u interesu svih polaznika. Sa sponzorima i prijateljima škole nastojimo da program implementiramo i u seoske sredine kako bismo dali podsticaj za bavljenje fotografijom. Program je primenjiv u svakom mestu gde imamo osnovne uslove za rad, a postoje i posebni programi koji su namenjeni medicinskoj fotografiji, sa posebnim naglaskom na fotografiju u stomatologiji.

Naš sagovornik ističe svoje zadovoljstvo napretkom polaznika fotografskog kursa iz ugla predavača:

Ansel Adams je rekao “Niko nema pravo nametati drugima potrebu da shvati, stvori ili proizvede nešto, ali svako bi trebao biti ohrabren da pokaže sebe, svoje opažanje i emocije i da gradi sigurnost u svetlu kreativnosti”. U tom smislu ohrabrujemo polaznike da odaberu žanr koji ih najviše interesuje i da grade svoju kreativnost na dobrim temeljima fotografske struke. Ponekad imamo polaznike koji imaju psihološku barijeru pristupa ljudima ili događajima, oni radije fotografišu prirodu ili se interesuju za makro fotografiju, u tom smislu ih podržavamo, ali ih takođe pokušavamo ohrabriti da fotografišu i situacije koje im nisu prijatne, jer pitanje je hoće li možda baš oni biti jedini svedoci nekog događaja. Naravno da sam zadovoljan kada ih sretnem sa fotoaparatom na nekom dešavanju ili im objave fotografiju u novinama. Pojedini se odluče za stock fotografiju, a drugi za fotografisanje svadbi, rođendana i krštenja, jer sve je to fotografija, a njihovo je da odaberu. Treba pomenuti i one koji se ne bave isključivo fotografijom, ali žele da steknu nova znanja i da stečeno primene u praksi. Ipak preporuka je uvek da nastave da prate šta se dešava u svetu fotografije jer se ona svakim danom razvija i donosi novitete i inovacije. Članstvo u Foto savezu Srbije svakako će im pomoći da prate svet fotografije na najbolji način i zato je to moja preporuka za ubuduće.

Foto: Jovan Njegović Drndak

Njegović ističe još i sledeće:

Po formiranju grupe, koja ima od sedam do dvanaest polaznika počinjemo sa predavanjem, a postoji i mogućnost verifikovanja sertifikata. Otvoreni smo za partnerstvo i saradnju kako sa institucijama tako i sa privrednim subjektima, a opet u želji da doprinesemo kulturi fotografije i što kvalitetnijem programu za polaznike. Mi  ćemo nastojati, kada god je moguće, da imamo gostujuće predavače koji su afirmisani u svojim oblastima fotografije.

Zrenjaninci imaju priliku da se prijave do 12.-og  decembra ove godine kada se formira nova grupa .

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.