Pres konferencija uoči održavanja devetog novembarskog Serbia Fashion Week-a

Pres konferencija povodom devete novembarske nedelje mode foto: Vladimir Veličković

U Sali veća Gradske kuće Novog Sada je održana pres konferencija, devete po redu, novembarske Srpske nedelje mode, koja se održava od 20.-og  do 21.-og novembra u Beogradu i Novom Sadu. Novinarima i fotoreporterima su se obratili predsednica Nacionalne komore za modu Srbije i organizatorka Srpske nedelje mode Svetlana Horvat, član Gradske uprave za kulturu Novog Sada  Dalibor Rožić, koja sufinansira projekat Serbia Fashion Week, subotička modna kreatorka Marija Šabić, beogradska modna kreatorka Lepa Danojević, niška modna kreatorka Milica Tričković i čelnica tima za odnose sa javnošću Srpske nedelje mode Jelena Galetin. Značaju Serbia Fashion Week-a doprinosi i činjenica da ovaj internacionalni festival beleži najekspanzivniji rast posetilaca i učesnika u Evropi. Od njegovog osnivanja pre četiri godine posetilo ga je 2.500 ljudi, dok trenutno ova manifestacija beleži posetu od 30.000 ljudi, te iz godine u godinu Serbia Fashion Week predstavlja sve značajniji i bogatiji program. Uz fantastičan revijalni program i  više od šezdeset dizajnera iz čak dvadeset različitih država sveta, ekskluzivna gošća Serbia Fashion Week-a biće najveća modna zvezda koja je do sada posetila neku manifestaciju u našem regionu, Patricija Guči. Program Serbia Fashion Week-a obilovaće različitim zanimljivim sadržajima kao što su Design Week, dodela nagrada Serbia Fashion Awards, edukativni seminari, Show Room i mnogi drugi.

Svetlana Horvat foto: Vladimir Veličković

Serbia Fashion Week biće svečano otvoren 20.-og novembra u 10 sati u Domu Narodne skupštine Republike Srbije konferencijom “Brendiranje modom – Značaj mode u brendiranju zemalja i turističkih destinacija” kada će neki od najvećih svetskih i domaćih stručnjaka učestvovati u panel diskusijama. Svetlana Horvat je uoči pripreme jednog od najvećih evropskih modnih dešavanja izjavila:

Gošća ovogodišnje Srpske nedelje mode biće naslednica Guči imperije Patricija Guči, koja će nam učiniti tu čast da na završnici ovogodišnje manifestacije, zakazane za 27. novembar  u italijanskoj ambasadi u Beogradu, u okviru dodela nagrada Serbia Fashion Awards, dodeli nagradu najboljem srpskom modnom  dizajneru za 2017.-u godinu. Značaj dolaaska Patricije Guči je, pre svega, u svetskom brendiranju Srpske nedelje mode i u promociji Novog Sada, kao evropske prestonice kulture jer je ovo prvi put da će se ona javno pojaviti na nekoj modnoj manifestaciji u Jugoistočnoj Evropi. To ćemo sve naredne nedelje imati prilike da vidimo po broju gostiju, koji će noćiti u Novom Sadu i po broju domaćih i stranih medija, koji će pratiti ovogodišnji festival. Moram priznati da je Patricija Guči, kao i svaka velika zvezda, veoma zahtevna za saradnju i imamo poseban tim Serbia Fashion Week-a, koji se njome bavi.

 

Pres konferencija u Gradskoj kući Novog Sada foto: Anđela Zec

Nakon Svetlane Horvat, predstavnicima medija se obratio član Gradske uprave za kulturu Novog Sada Dalibor Rožić istakavši ovom prilikom činjenicu da je manifestacija Serbia Fashion Week opravdala očekivanja Grada Novog Sada, koji je finansijska podrška ovom modnom projektu.

Dalibor Rožić foto: Vladimir Veličković

Svetlana Horvat je posebno naglasila svoje zadovoljstvo uspostavljanjem poslovne saradnje Nacionalne komore za modu Srbije sa svim svetskim modnim prestonicama, na kojima posredstvom ove institucije izlažu domaći modni dizajneri, a niška modna dizajnerka Milica Tričković je dobitnica nagrade na ovogodišnjoj Pariskoj nedelji mode, gde je izlagala svoju kolekciju u okviru projekta Film ruž, namenjenim za izlagačku delatnost modnih kreatora iz južnoslovenskih zemalja. Nagrađena modna kreatorka Milica Tričković za Foto In magazin govori o svom inostranom dizajnerskom iskustvu i dobitku nagrade:

U Parizu je bilo stvarno fantastično i velika je čast imati reviju u Parizu. Pored revije i brojnih dizajnera koji su tamo učestvovali, velika je čast pobediti jer su u žiriju bili ljudi na čelu sa Žan Polom Gotjeom, svetskim modnim magom, koji je takođe i nosilac Ordena časti za zasluge u modi, zatim Emerik Fransoa, dizajner visoke mode, koga ste imali prilike da vidite na Novosadskoj nedelji mode, brojni stilisti i novinari, koji su eminentni u Parizu. Jako je lepo što je Svetlana Horvat bila u žiriju, jer je uticajna žena u evropskom svetu mode. Ja nisam očekivala tu nagradu jer je bilo jako puno dizajnera, ali sam je dobila. Nagrada obuhvata organizaciju moje revije sledeće godine u Parizu, edukaciju na Sorboni, tako da sam jako srećna zbog toga

 

Promotivna fotografija Srpske nedelje mode

Deveta novembarska nedelja mode se završava svečanom dodelom nagrada Serbia fashion awards  u ponedeljak 27. novembra u ambasadi Italije u Beogradu.      

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.