Šminku treba prilagoditi karakteru osobe

Poznata novosadska make up umetnica Jelena Mandić svoj stil šminkanja gradi već nekoliko godina uspešnog bavljenja šminkanjem foto: privatna arhiva

Smatram da će uvek u trendu ostati  Marilyn Monroe  stil crvenog ruža i crnog eyelinera i stil  Soft smokey eyes– suptilno zatamnjenih očiju uz isticanje pogleda i usne boje mesa. Jedan od ova dva stila svima stoji. Ostatak trendova se menja munjevitom brzinom, i to i jeste u suštini trend, da bude zanimljivo u određenom trenutku

Jelena  Mandić,  make up umetnica

 

Jelena Mandić je završila grafički dizajn i inženjerstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i tim činom postala nesuđeni zaljubljenik u sve što može da se stvori i napravi rukama. Međutim, svoju karijeru je počela da gradi na polju kozmetologije, čije polje delatnosti obuhvata i šminkanje. Jelena je počela da se bavi šminkanjem pre jedanaest godina iz hobija i ljubavi prema tom zanatu, a danas poseduje svoj sopstveni beauty studio,vodi  školu šminkanja i ima dve saradnice u svom make up timu, čiji se rezultat rada ogleda u pregrštu zadovoljnih mušterija i učenica. Za Foto In magazin govori o šminkanju iz ugla umetničkog dara, koji je neophodan za ovaj zanat.

 

Make up umetnica Jelena Mandić foto: privatna arhiva

Kada ste imali prvi profesionalni kontakt sa šminkerskim zanatom ?

Moja ljubav prema šminkanju traje jako dugo i počela je davno, ali tek nakon upisanog fakulteta 2006.-e godine sam imala konačno vremena i mogućnosti da se tom hobiju ozbiljnije i posvetim. Završila sam 2007.-e godine  Kryolan  školu šminkanja,  ali je u to vreme to samo moglo pružiti neko osnovno znanje i neke osnovne informacije.

 

Zapravo, posao kojim se danas bavim profesionalno, nastao iz  mog hobija i ogromne ljubavi prema tome, a ja sam ga sama podigla na profesionalni nivo koji sam želela. Za sve je naravno potrebno vreme i treba konstantno raditi. Zanimljivo je da je moja prva mušterija, kojoj sam naplatila šminkanje, i dan danas moja mušterija,  a naša saradnja na polju šminker-klijent traje jednu deceniju.

Šta za Vas predstavlja šminka, koju većina ljudi površno posmatra samo kao sredstvo za ulepšavanje pripadnica nežnijeg pola ?

Za mene šminka predstavlja sredstvo ličnog izražavanja, kako mene kao umetnika, tako i osobe koju šminkam. Po mom mišljenju, šminku je najbitnije prilagoditi karakteru osobe koja će tu šminku i nositi. Od presudnog je značaja da se osoba oseća dobro sa šminkom, da se sakriju mane i u prvi plan istakne ono najbolje na licu. Kada se potrefi ono najbitnije – stil i intenzitet  šminke , tada šminka predstavlja najjačeg saveznika samopouzdanja svake žene.

 

Koje su tehnike šminkanja uvek u trendu ? Da li se noviteti iz oblasti šminke mogu isključivo pratiti iz svetski poznatih modnih magazina ?

Smatram da će uvek u trendu ostati  Marilyn Monroe  stil crvenog ruža i crnog eyelinera i stil  Soft smokey eyes– suptilno zatamnjenih očiju uz isticanje pogleda i usne boje mesa. Jedan od ova dva stila svima stoji. Ostatak trendova se menja munjevitom brzinom, i to i jeste u suštini trend, da bude zanimljivo u određenom trenutku.

Ja se trudim da ispratim sve trendove, ali i uz dozu ličnog senzibiliteta ih uobličavam po svom ukusu. Danas je trendove moguće pratiti preko svih društvenih mreža, ne samo preko modnih magazina,  a u poslednje vreme najpopularniji su Beauty blogovi , kao jedni od najmoćnijih i najuticajnijih sredstava informisanja o svim novitetima iz sveta kozmetike i mode.

Koje su sve faze i redosledi šminkanja lica ? 

Moje svako šminkanje počinje sa pripremom lica, čišćenjem i hidratacijom. Nakon toga radim šminkanje očiju, pa tek posle prelazim na ten. Ten tada ostaje svežiji i čistiji. Svako šminkanje počinjem ali i završavam sa očima, podešavam dodatno intenzitet boje i oblik oka.

 

Zbog čega je važna organizacija master klasa šminkanja poput master klasa, koji ćete Vi organizovati u martu u Novom Sadu ?

Kao šminker, već deset godina sam sakupljala iskustvo i potkrepljivala ga znanjem, radila na sebi i usavršavala se. Moja želja je da prenesem stečeno znanje i iskustvo iz mog ugla kolegama, koji cene moj rad ili jednostavno smatraju da mogu nešto novo da čuju, pokupe koji novi trik, savet ili sugestiju.

Ja i sama smatram da od svakoga mogu nešto novo da čujem i naučim. Master class koji organizujem biće mesto za širenje znanja, razmenu iskustava i jedno, pre svega , lepo i poučno druženje među kolegama.

 

Izvor fotografija: privatna arhiva

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.