Karnevalsko modno lice Miomira Maroša

Miomir Maroš, autor televizijske emisije Zapis foto: privatna arhiva

“Nekada je dovoljno staviti krinku na oči da biste se dobro osećali”

Miomir Maroš, televizijski novinar

Karneval spada u grupu događaja koji su uvek privlačili pažnju medija, prvenstveno, zbog različitih odevnih kombinacija učesnika i sam termin karnevalska moda obuhvata široki dijapazon kostimiranih i nekostimiranih odevnih kombinacija učesnika i medijskih radnika koji izveštavaju sa karnevala koji prate.

Miomir Maroš je televizijskim novinarstvom počeo da se bavi krajem devedesetih godina prošlog veka i zahvaljujući svojoj harizmi, stručnosti i poslovnoj posvećenosti je dobio priliku da realizuje autorsku emisiju na Nacionalnoj televiziji Crne Gore. Kvalitet autorske emisije Zapis Miomira Maroša  se ogleda ne samo u dugogodišnjem televizijskom stažu, nego i u izveštajima sa karnevala koje je kao pasionirani ljubitelj karnevala uradio za emisiju Zapis čiji je autor, voditelj i urednik. Miomir Maroš, inače rođeni Kotoranin, koji je u medijima prepoznat kao izveštač sa karnevalskih događaja je za naš portal ispričao svoje karnevalsko modno iskustvo kao neko ko dolazi iz grada koji se nalazi na evropskoj karnevalskoj mapi:

modno lice feštađuna Miomira Maroša

modno lice feštađuna Miomira Maroša

Biti stanovnik Boke Kotorske, a posebno Kotora, nosi sa sobom i lep običaj, naročito tokom zime, da se maskirate i učestvujete u karnevalima i maskenbalima. Priznajem, više sam se maskirao od kad radim u televiziji – zbog emisija, nego ranije. Bilo je divnih iskustava, bio sam plemić, klovn, sultan, berekin, Mocart i još mnogo toga, više ne pamtim. Nekad je dovoljnoi staviti krinku na oči ili cilindar na glavu i da se dobro vec osećate. Ono čega se posebno sećam jeste jedan maskenbal u tivatskom hotelu “Palma”, pre nekoliko godina. Želeo sam da budem pod maskom i kada sam se obratio prijateljici Anuški Vlahović, ona mi reče da je već ranije sašila kostim za mene, kad nisam otišao sa njima na Karneval u Strumicu. Tom prilikom, pridružilo mi se 15 mažoretki, koje su bile moji “bomboni”. Ja sam dirigovao i sa njima plesao i tako smo činili grupnu masku, u stvari slatkiš “Mocart i Mocartove bombone”. Pored brojnih fotografija koje su ostale kao uspomena, dobili smo i novčanu nagradu, koja je klubu “Modest” iz kojeg su bile mažoretke, pomogla odlazak u Barselonu, na međunarodni festival”.

modni detalj jedne karnevalske svečanosti

modni detalj jedne karnevalske svečanosti

Modne inovacije na karnevalima su idealni podsticaj za stvaranje kreativnih rešenja krojeva odeće koje dizajneri i kostimografi mogu uzeti u obzir i ulogovati se na različitim internet platformama u cilju realizacije projekta koji imaju na umu.

Izvor fotografija: privatna arhiva

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.