Kako negovati lice u pubertetu

Novinarka Tamara Drača ističe važnost nege prirodnih kontura lica foto: privatna arhiva

,, Prirodne konture lica treba najviše negovati u pubertetu ,,

Tamara Drača , novinarka

Nega lica u pubertetu, posebno kod pripadnica nežnijeg pola, zauzima posebno mesto u ličnoj higijeni koja obuhvata upotrebu različitih kozmetičkih preparata. Dermatolozi i stručnjaci iz oblasti kozmetologije često govore o ovoj temi na seminarima i naučnim skupovima sa ciljem da mladim ljudima u ovom životnom periodu skrenu pažnju na oprez prilikom odabira kozmetičkog preparata za negu lica i upozore ih na opasnost od hemijskog sastava određenog preparata.

Pubertet predstavlja prelazni biološki period sazrevanja iz detinjstva u mladost koji sa sobom nosi i promene na telu, a lice u pubertetu je podložno bubuljicama i mitiserima. Novinarka Tamara Drača , koja se bliži četvrtoj deceniji, je za naš portal govorila o svom iskustvu sa negom lica u pubertetu:

,, Kao klinka sam imala svoje jutarnje i večernje rituale kojih sam se svakodnevno pridržavala kako bi se videlo da zaista negujem lice. Ujutru sam, posle umivanja, stavljala bebi kremu, a uveče bih se, pred odlazak na spavanje, umivala hladnom vodom       kako bih zadržala svežinu lica tokom sna. Moram da napomenem da se nikada nisam susrela sa bubuljicama i mitiserima, a dermatologe i kozmetičare uopšte nisam posećivala jer nije bilo potrebe za tim. Danas, kao biološki sazrela i zaposlena mlada osoba i dalje koristim bebi kremu za lice jer mojoj koži najviše prija. ’’

Tamara Drača foto: privatna arhiva

Tamara Drača foto: privatna arhiva

Svoj stav o današnjim tinejdžerkama koje koriste previše šminke tokom dana, a posebno u večernjim izlascima je izrazila sledećim rečima:

,, U periodu srednje škole sam svakog petka i vikendom izlazila sa drugaricama u provod , ali nikada nisam koristila puder i jaku šminku. Jednostavno, smatram da svaka tinejdžerka treba da neguje svoj prirodni izgled lica, a problem današnjih tinejdžerki je u tome što štete svojoj koži lica upotrebom raznih pudera i korektora u želji da prikriju neke svoje nedostatke koje one smatraju da imaju. U tim godinama je nepotrebno terorisati svoje lice puderima, rumenilima i korektorima jer bolje sprečiti odlazak kod dermatologa, nego kasnije lečiti neku bolest kože lica. Prirodne konture lica treba najviše negovati u pubertetu. Moj savet svim tinejdžerkama glasi da ukoliko dobiju bubuljice ili mitisere , prvo posete dermatologa i kupe receptom propisani preparat. Nikako ne treba da posegnu za preparatima čuvenih brendova koje mejnstrim mediji svakodnevno reklamiraju. ’’

Kožu lica u pubertetu treba poštedeti šminke foto: profimedia

Kožu lica u pubertetu treba poštedeti šminke foto: profimedia

Multimedijalne platforme poput internet portala su idealno mesto za razmenu saveta i ideja o aktuelnostima iz svih sfera modne industrije među ulogovanim korisnicima.

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.