Biti modni dizajner znači ostvarivati sopstvene vizije

Završnica revije modne kreatorke Milene Radović na Beogradskoj nedelji mode foto: Đorđe Tomić

Biti modni dizajner je proces neprestanog i potpunog davanja sebe kroz ostvarivanje sopstvenih vizija.Ovaj posao je zato uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv. Kreativnost mora biti sveprisutna u vašem radu i kada je u pitanju izrada nove kolekcije, ali takođe i kada istu prezentujete

Milena Radović, profesorka istorije i modna kreatorka

 

Milena Radović je modna kreatorka koja je rođena u Beogradu, gde je i diplomirala istoriju na Filozofskom fakultetu. Istovremeno gradi karijeru modne dizajnerke i svoje kolekcije prikazuje na brojnim modnim manifestacijama. Za Foto In magazin govori o kolekciji prikazanoj na nedavno završenoj Beogradskoj nedelji mode, usklađenosti dvaju zanimanja kojima se istovremeno bavi i poslovnoj strasti prema modnom dizajnu.

Modna kreatorka Milena Radović u društvu manekenki foto: Đorđe Tomić

Na ovogodišnjoj oktobarskoj Beogradskoj nedelji mode ste predstavili kolekciju ženske mode gde su dominirali crni kolorit i krug kao modni detalj. Šta Vam je bila inspiracija za kreiranje ove kolekcije ?

Inspiracija pri stvaranju uvek dolazi iz okruženja koje vas dotiče i podstiče da date neki svoj odgovor na zadatu temu. Nekada dolazi iz muzike, arhitekture, filma, neke itorijske ličnosti, knjige ili prirode. Ovom prilikom je to bio krug-kao simbol univerzuma, životnih sekvenci koje se prožimaju u različitim vremenskim i prostornim momentima.

 

Revija Milene Radović foto: Đorđe Tomić

Zato prisustvo ovog simbola u kolekciji “Igra krugova” vidimo na različite načine, kao jasan metalni element implementiran u sam model, kao deo forme modela ili dezena samog materijala obrađenog tako da igra krugova dominira modelom.

Crna boja je jedan od kolorita kolekcije foto: Đorđe Tomić

Po profesiji ste profesorka istorije i predajete istoriju u školu. Kada se rodila ljubav prema poslu modnog kreatora ?

Kada imate potrebu da se izrazite kroz bilo koji vid umetnosti to se gotovo uvek veoma rano ispoljava. Deo vas ima potrebu da materijalizuje vaše vizije i to je nemoguće zadržati u sebi. Tako sam ja još u osnovnoj školi počela da pravim nakit od različitih materijala, a kasnije pravila skice modela i davala mojoj divnoj krojačici da ih izradi, često ostajući pored nje dok je radila. Kroz srednju školu već pravim skice, ne samo za sebe već i za prijateljice koje su želele “nešto drugačije”kako su govorile. Kada je došao trenutak odluke koji fakultet upisati, odlučila sam se za istoriju na Filozofskom fakultetu, jer se u međuvremenu razvila ljubav i prema ovoj nauci, koja pruža neverovatne širine u svakom smislu.

 

Kolekcija Milene Radović foto: Đorđe Tomić

Naravno,  kreiranjem sam se bavila i dalje, ali prvu kolekciju sam prikazala 2006.-e godine, sticajem okolnosti u okviru Fashion Selection nedelje mode i svake sezone sam nastavila prikazivati novu kolekciju. Nekoliko godina u okviru Serbia Fashion Week-a i sada, na veliko zadovoljstvo, i u okviru Belgrade Fashion Week-a.

 

Krug kao modni detalj foto: Đorđe Tomić

Kakav je osećaj istovremeno graditi profesorsku i dizajnersku karijeru?

Uvek je privilegija u životu baviti se poslom koji izaberete i volite, a kada su još u pitanju dva zanimanja, onda ste svakako u potpunosti zadovoljni, ispunjeni i ostvareni. Naravno, uskladiti ove dve veoma zahtevne profesije nije lako. Posebno kada kao dizajner treba da prikažem novu kolekciju, a takođe moram ispratiti i želje i potrebe klijenata. Istovremeno, biti profesor-pedagog, predavač, što zahteva potpuno drugačiji način rada sa mnogo delikatnih trenutaka.

 

Kolekcija Milene Radović foto: Đorđe Tomić

Međutim, rad sa tim mladim ljudima kojima pokušavate da približite predmet, koji će im omogućiti najšire obrazovanje i razmena energije sa njima,  je nešto posebno. Kada se događaju momenti preplitanja ove dve profesije, to je pravi užitak.

Igra krugova foto: Đorđe Tomić

Koliko je energije i kreativnosti potrebno uložiti u posao modnog dizajnera ?

Biti modni dizajner je proces neprestanog i potpunog davanja sebe kroz ostvarivanje sopstvenih vizija. Ovaj posao je zato uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv. Kreativnost mora biti sveprisutna u vašem radu i kada je u pitanju izrada nove kolekcije, ali takođe i kada istu prezentujete.

Elegantni stil za dame foto: Đorđe Tomić

Saradnja sa šmimkerima, frizerima, fotografima, novinarima i dalje zahteva vašu kreativnost i neiscrpnu energiju kako bi zaokružili celinu. Konačno, rad sa klijentima koji takođe zahteva i posebno psihološko angažovanje .

 

Prefinjenost na prvom mestu foto: Đorđe Tomić

Kako izgleda pravljenje skice za jednu odevnu kombinaciju ?

Skica, veoma zanimljiv rad. Kada sam ja u pitanju, često polazim od takozvanog krokija, gde samo grubo beležim ideje, kada god se one jave. Onda kreće razrada iste u više pravaca i sa svim detaljima.

 

Crni kolorit foto: Đorđe Tomić

Ponekad, kada imam vremena, neka postane i mala slika, ali se događa i da ostane na nivou samo meni prepoznatljive ideje, koja se razrađuje i realizuje u radionici.

 

Galerija fotografija modnih  kolekcija Milene Radović

Foto: Đorđe Tomić/ privatna arhiva

 

Kolekcija Milene Radović je prikazana na četrdesetdrugoj oktobarskoj Beogradskoj nedelji mode

Kolekcija Igra krugova Milene Radović ostavlja bez daha

Raskošne ženske kreacije

Revija Milene Radović na Beogradskoj nedelji mode je oduševila posetioce

Pariz kao inspiracija za lokaciju fotografisanja kolekcije Milene Radović

Nova kolekcija Milene Radović je fotografisana u Parizu

Modna kampanja kreatorke Milene Radović je snimana na različitim lokacijama u Parizu

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.