Kostimi kao prepoznatljivi odevni stil Frajli

Kostimirani stil odevanja članica novosadskog benda Frajle : Mare Milin

Vojvođanski muzičari su od davnina plenili svojom scenskom pojavom, koja se po muzičkom senzibilitetu i stilu odevanja izvođača razlikovala od scenskih nastupa muzičara sa drugog podneblja. Četvoročlanu žensku novosadsku vokalnu grupu Frajle, koja je na našoj javnoj sceni prisutna već osam godina, čine četiri vokalne solistkinje, koje su zahvaljujući svojim originalnim i sofisticiranim stilom odevanja, koji je uvek u skladu sa izvođenjima muzičkih numera grupe, stekle status najstilizovanijih muzičkih dama naše kulturno-umetničke scene, a njihov muzički stil je nazvan “vojvođanskim tangom”.

Frajle na okupu foto: Mare Milin

 

Nama na sceni su dozvoljeni različiti kostimi, a privatno se sasvim normalno oblačimo. Često se zezamo: “Obucite kostime da postanemo Frajle!”

Jelena Buča, vokalna solistkinja

 

Jelena Buča, članica benda Frajle, za naš portal govori o svom stilu odevanja, po kome je njeni verni fanovi poznaju i pamte pod pseudonimom Frajla Jela.

Jelena Buča, foto: Mare Milin

 

Kako biste Vi definisali, u današnjem vremenu,  sve češću stilsku sintagmu- stil odevanja? 

Stilovi se menjaju, ali je važno da vi pronađete svoj, a ne da robujete trendovima!

 

Kakav stil odevanja čini najbolju odevnu kombinaciju u poslovnom svetu, a kakav stil odevanja je idealan za privatno odevanje?

Po meni je “stil”-“u skladu sa sobom”, sve van toga izgleda smešno. Pravila nema i sve je dozvoljeno. Kada smo prvi put otišle u Njujork, uverile smo se da je to apsolutno tako.

 

U kojoj meri bi se trebali razlikovati poslovni stil odevanja od privatnog stila odevanja?

Zavisi kojim se poslom bavite. Nama na sceni su dozvoljeni različiti kostimi, a privatno se sasvim normalno oblačimo. Često se zezamo: “Obucite kostime da postanemo Frajle!”

 

Budući da se bavite javnim poslom i zahvaljujući muzici koju stvarate, imate brojne fanove, koliko se trudite da budete modni uzor Vašim fanovima? 

Deca nas posebno kopiraju, pa nose mašnice, cvetiće, krinoline, haljinice i jako nam je drago da i na taj način utičemo na odevni stil naših fanova, pogotovo na mlade.

 

 

Koje su Vaše modne preporuke za aktuelni period?

Pošto temperatura varira, onda je višeslojno oblačenje poželjno. Ja sam uvek za žive boje, jer automatski popravljaju raspoloženje.

 

 

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.