Lepota i kreativnost ljudskog uma kroz fotografiju – Tijana Morača

Tijana Morača je mlada i talentovana fotografkinja koja svojim jednostavnim i bajkovitim fotografijama želi da prikaže lepotu i kreativnost ljudskog uma, snove i nostalgiju. Njene fotografije pričaju same za sebe a posmatraču je ostavljeno da ih doživi na svoj način golicajući mu maštu i navedeći na razmišljanje.

Tijana Morača

Tijana Morača

Rođena je 1987. godine u Novom Sadu gde je završila osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2012. godine, smer animacija i vizuelni efekti. Tokom studija počela je da otkriva fotografiju. Od malena je volela da ostvaruje svoje ideje na razne načine koristeći različite alate. Najpre crtanje, a zatim dizajn, animacija i fotografija – sve joj je bilo interesantno. Pred kraj studija počela je detaljnije da proučava fotografiju: svetlost, tehniku, boje, emociju, dok je Photoshopom već dosta dobro vladala. Uživa u tome da kombinuje tehnike, eksperimentiše i konstantno otkriva sebe.

Za čitaoce Foto IN magazina otkriva svoje male tajne, tehnike rada, planove za budućnost ali i svoje iskustvo stečeno u dosadašnjoj karijeri fotografa.

tijana_moraca

Koji su bili tvoji prvi koraci u fotografiji, kako je tekao razvoj tvoje karijere?

Posle fakulteta, počela sam intenzivnije da se bavim fotografijom. Ubrzo sam pronašla studio u kome bih mogla da fotografišem. Prvi, malo ozbiljniji, fotoapart koji sam koristila bio je Canon 550D, a njega sam kasnije zamenila sa Nikonom D800. Počela sam polako da realizujem ideje, koje bih prethodno skicirala na papir i razradila. Osvojila sam nekoliko nagrada na konkursima FKVSV u Novom Sadu, drugu nagradu na “Fotorama festu” u Kragujevcu i specijalnu nagradu na nedavnom Nikonovom konkursu “Ja sam drugačiji”. Takođe imam mali portfolio na Photo Vogue Italia, sa jednom fotografijom koja je dospela u Best of. Svaki uspeh, manji ili veći, mi je velika motivacija da nastavim dalje da realizujem svoje ideje.

Kojom oblašću fotografije se baviš i zašto si izabrala baš to?

Bavim se najviše umetničkom i stock fotografijom. Svaka od ovih oblasti daje mi mogućnost da iskažem različite ideje i stilove koji mi se dopadaju. Uživam stvarajući stock fotografiju gde se, pored koncepta, dosta fokusiram na tehnički aspekt, dok mi umetnička fotografija omogućava da ostvarim svoje zamisli i razmišljanja bez kompromisa.

Sa kakvim izazovima se susrećeš u radu sa modelima?

Mislim da je najveci izazov preneti ideju i emociju koja treba da se iznese kroz pozu ili izraz lica.

Koje veštine po tvom mišljenju svaki fotograf treba da poseduje?

Zapažanje detalja, spretnost, brzo razmišljanje i rešavanje problema pri fotografisanju su neke od veština koje bi trebalo da poseduje svaki fotograf, a koje se takođe mogu steći iskustvom.

tijana_moraca_black_white

Koju opremu koristiš?

Koristim fotoaparat Nikon D800, objektive: Nikkor 24-70 mm 2.8, Nikkor 70-200 mm 2.8 VR i Nikkor 50 mm 1.4. Zatim, tu su nekoliko Visico blic glava i stativa, dva blica, kišobrani, soft box, brolly i drugo.

Koji je tvoj omiljeni objektiv i zašto?

Omiljeni objektiv mi je Nikkor 70-200 mm 2.8, volim da fotografišem na većoj žižnoj daljini, uglavnom 135mm, oštar je i kvalitet je odličan.

Kada ideš na putovanje ili na teren, šta od opreme najčešće poneseš sa sobom i zašto?

Uglavnom ponesem dva objektiva, zilbericu, dva blica i dva stativa, kao i dva kišobrana i brolly. Volim da imam veći izbor pri fotografisanju, da dodam ili samo da se poigram sa svetlom.

Od svih gedžeta i spravica koje poseduješ, da li postoji nešto što nikada nisi trebala da kupiš? Zašto?

Većinu stvari koje imam mi odgovaraju i koristim ih, neke manje, neke više.

Koja podešavanja najčešće koristiš na terenu?

Volim da držim ISO što je niže moguće, uglavnom između 100 i 400, ali naravno ako je potrebno i više. Blenda zavisi od efekta koji želim da postignem, brzina zatvarača je uglavnom izmedju 1/100 i 1/250. Fokus na auto i format fotografije RAW – NEF.

Koje alate koristiš za obradu fotografija i kako izgleda  najčešći proces obrade?

Koristim Adobe Photoshop CS5 za sada. Obrada teče ovako: otvorim RAW fotografiju u Camera RAW-u i podesim potrebne parametre, uglavnom su to kontrast, fill, sharpen itd. Ispravim je, kropujem i obrišem ono što je nepotrebno. Volim da eksperimentišem  i da se igram sa bojom, nivoima, kontrastom… Sve radim na odvojenim lejerima i radim dok ne postignem željeni izgled. Ukoliko sam imala ideju koju je nemoguće ili vrlo teško uraditi ispred aparata, onda koristim fotomanipulaciju, ali uglavnom se trudim da sve odradim na samom fotografisanju.

Treba verovati u sebe, biti uporan, vredan, uvek težiti ka napretku i rezultati će se videti. Svi, pa i oni veoma uspešni, prolaze put prepun uspona i padova,  pozitivnih i negativnih kritika. Svaki neuspeh je jedna nova naučena lekcija i smernica koja je potrebna za napredak.

Da li više voliš da radiš sa prirodnim ili veštačkim svetlom, u studiju ili van njega?

Volim da koristim veštačko svetlo i kombinovano svetlo. Volim da radim i u studiju i van studija, zavisi od ideje.

Tijana Morača

Tijana Morača

Da li imaš svoj foto studio i kakvi su ti planovi povodom toga?

Imam studio koji delim sa još nekoliko kolega fotografa.

Kako se edukuješ da bi bila bolja fotografkinja?

Gledam tutorijale, čitam, analiziram radove koji mi se dopadaju, ali mislim da je najbolja edukacija igranje i eksperimentisanje, jer time, osim učenja, otkrivate i nove načine koji mogu da doprinesu razvijanju vašeg stila.

Šta su po tvom mišljenju najveći izazovi i problemi sa kojima se fotografi susreću u našem okruženju?

Mislim da svako ima drugacije probleme i izazove, ali takođe mislim da ih vrlo dobro rešavaju. Na primer, pronaći zanimljivu, novu lokaciju je jedan od njih.

Koja ti je od svih do sada snimljenih fotografija omiljena i zašto?

Omiljena mi je The Queen, mislim da poseduje poželjne elemente u fotografiji – neobična je, jednostavna ali efektivna, sa dobrom emocijom modela. Ona govori o otuđenosti i nostalgiji jedne usamljene kraljice koja je izgubila svoje kraljevstvo, a ovaj momenat se prenosi na otuđenost svakodnevnog čoveka.

Tijana Morača

Tijana Morača

Koji fotografi su najviše uticali na tvoj rad i na koji način su uticali na tvoje razmišljanje i razvojni put?

Fotografi koji najviše utiču na mene su Oprisco, Anka Zhuravleva, Katerina Plotnikova i Marta Bevacqua.  Svaki od ovih fotografa uspeva na neverovatan i pomalo bajkovit način da prikaže svoju ideju i da vas uvuče u svoj neobičan i jedinstven svet. Tehnika pri samom fotografisanju, ideja, emocija, ali i poseban način obrade dovode do stvaranja neverovatnih radova koji poseduju onaj “Vau” faktor. Individualnost i jaka emocija je ono što ih izdiže iz mora fotografa i mislim da je to veoma bitno.

Da li si PC ili MAC fan?

Koristim PC

Koliko je važan dobar veb sajt i marketing u poslu sa fotografijom i koje alate koristiš za promociju?

Veoma je važan. Ja se na žalost slabije bavim promocijom svojih radova, sajt je tek u planu, a radove kačim na svoj profil na 500px, na facebook stranicu i imam manji portfolio na Photo Vogueu.

Kakvi su tvoji planovi za budućnost?

Osim napretka u fotografiji, planiram da pustim umetničke fotografije u prodaju i da održim samostalnu izložbu.

Tijana Morača

Tijana Morača

Tijanin rad možete pratiti na njenoj Fejsbuk fan stranici i na sajtu 500px.

Maja Vasic

Autor i idejni tvorac Foto IN zajednice, zaljubljenik u fotografiju i kreativnu industriju. Planiram i vodim snimanja u Fotostorm studiju, stvaram i radim u oblasti fotografije. Verujem da je za uspeh potreban ogroman trud, svakodnevni rad na ličnom i profesionalnom razvoju, konstantno učenje i velika ljubav prema onome što radimo. Mama tri sunca koja obasjavaju moj život i greju moje srce.