Malim dizajnerskim koracima se prelaze i velike daljine

Modna kreatorka Marija Kovač foto: privatna arhiva

Jednostavno sam želela stilove modnih ikona 40-tih i 50-tih godina  koji su me privlačili i fascinirali od početka studiranja spojiti sa lepotom bunjevačke nošnje koja me je očaravala i činila me ponosnom. Sada kada je prošlo par godina od tada,  razmišljam da sam možda htela pokušati našu nošnju predstaviti kao nešto što ide sasvim sigurno „ruku pod ruku“ sa svetskom modom i tada i sada

Marija  Kovač, modna dizajnerka

Marija Kovač je uspešna modna dizajnerka, rođena 1986. godine u Subotici. Nakon završetka osnovne i srednje škole, odlazi u Zagreb gde završava osnovne i master studije modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Živi i radi u Subotici, a ove godine proslavlja pet godina od osnivanja svog butika i modnog ateljea. Za Foto In Magazin govori o svojim dizajnerskim počecima.

Kreacije Marije Kovač su namenjene svakoj modernoj ženi foto: privatna arhiva

Kreacije Marije Kovač su namenjene svakoj modernoj ženi foto: privatna arhiva

 

Kakve odlike treba da poseduje jedan mladi kreativac da bi se mogao baviti modnim dizajnom ?

Svaka osoba ima svoje odlike tj.svaka osoba je jedinstvena. Po mom mišljenju osnovno je radovati se životu, isčekivati novi dan, nove izazove, teže ili lakše, brinuti o ljudima oko sebe, pokušati uočiti lepote u svakodnevici, crpiti pokretačku i kreativnu snagu u susretima sa ljudima, različitostima i svakako voleti svoj posao.

Spoj tradicionalnog i modernog u jednom dizajnerskom komadu odeće foto: privatna arhiva

Spoj tradicionalnog i modernog u jednom dizajnerskom komadu odeće foto: privatna arhiva

 

Kako biste opisali Vaš početak bavljenja modnim dizajnom ?

Dolazim iz, rekla bih, umetničke familije. Odrasla sam uz tatu koji je dugo plesao folklor, te su muzika i ples bili deo već mojih prvih godina, baku koja je bila virtuoz u ručnom i spretnom ukrašavanju torti a bile su i divnog ukusa, a uz to je imala izrazito smisla za modu pa je i mene od malih nogu oblačila sa posebnom pažnjom. Moj stric je veliki umetnik koji vodi Subotički tamburaški orkestar već dugi niz godina,  a tetka je poznata modna dizajnerka Marija Šabić, od koje sam, rekla bih i najviše praktično naučila o poslu u modi, jer sam kao školarac puno vremena provodila u njenom ateljeu pored nje.

 

Temа Vašeg diplomskog rada kojim ste završili studije modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu je bila  “Transformacija bunjevačke nošnje u kolekciju modne odjeće na primjeru klasičnog Channel i Dior stila” . Zbog čega ste se odlučili za spoj narodne tradicije i savremene mode ?

Ljubav i privrženost nacionalnom identitetu, običajima i tradiciji u čoveku prvo usadi a kasnije budi želju da pruži i svoj mali doprinos u nekom segmentu koji će ostati zapisan negde, u vasioni . Valjda je to i mene usmerilo da se potrudim spojiti dve teme u jednu, koju zaista nikada niko nije pisao, a verovatno ni neće.

 

Tradicionalna bunjevačka nošnja modernog dizajna foto: privatna arhiva

Tradicionalna bunjevačka nošnja modernog dizajna foto: privatna arhiva

Nikakva želja za dokazivanjem nije bila prisutna, jednostavno sam želela stilove modnih ikona 40-tih i 50-tih godina  koji su me privlačili i fascinirali od početka studiranja spojiti sa lepotom bunjevačke nošnje koja me je očaravala i činila me ponosnom. Sada kada je prošlo par godina od tada,  razmišljam da sam možda htela pokušati našu nošnju predstaviti kao nešto što ide sasvim sigurno “ruku pod ruku” sa svetskom modom i tada i sada.

 

Koje sve etape čine proces pripreme kolekcije za modnu reviju ?

Pripreme su velike i zahtevne. Počinje sve sa idejom. Ona se nastavlja skicom na papiru dok se ne iskristališe jedna celina i eventualno tema na kojoj se počinje ozbiljnije raditi. Priprema krojeva, modela, materijala je zahtevan posao. Izrada prototipa je važan deo priprema , ali se često za to nema vremena. Često se desi da se model sa crteža promeni u toku pripreme i izrade, ali za mene je i to lep deo posla jer se tako prilagođavam vrsti i prirodi samog materijala. Uz mnoštvo tehničkih stvari, kada se modeli spreme nastavlja se deo koji se više odnosi na samu reviju, izbor manekenki, muzike i slično.

Kreacija Marije Kovač foto: privatna arhiva

Kreacija Marije Kovač foto: privatna arhiva

Budući da je trenutno aktuelan period proslave apsolventskih večeri studenata završnih godina srpskih fakulteta, šta biste savetovali apsolventima modnog dizajna u vezi sa početkom dizajnerske karijere ?

I sama sam tek u početnim fazama karijere, ali možemo reći da imam ipak nekog skromnog iskustva. Moj savet je da uvek iskrenim i otvorenim stavom krenu prema svojoj želji i da strpljivo i ustrajno veruju da se malim koracima prelaze i velike daljine.

 

 

 

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.