Međunarodna izložba fotografija na temu migracija u Novom Sadu

Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu foto: Anđela Zec

Međunarodna izložba fotografija na temu migracija je svečano otvorena u petak  27. oktobra sa početkom u 19 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a kustoski tim izložbe čine: Dobrila Peter Tomaž, Nina Jeza i Sanja Kojić Mladenov. Fotografsku postavku pod radnim naslovom MIG21 Muzej savremene umetnosti Vojvodine organizuje u saradnji sa multimedijalnim centrom “Kibla” iz Maribora pod okriljem EU projekta pod nazivom “Rizikuj promene”, koji okuplja deset organizacija iz Evrope, među kojima je i Srbija.

Foto: Anđela Zec

Centralna tema ovog međunarodnog projekta je migracija, kojoj se pristupa kroz različita sociološko-antropološka ispitivanja, predavanja, prezentacije, kreativne radionice, rezidencijalne programe i izložbe, sa ciljem razmene i međusobne saradnje svih učesnika.

 

Foto: Anđela Zec

 

Internacionalna izložba MIG21 prvi put je predstavljena u Mariboru, krajem 2016. godine na Kibla portalu, a zatim je preko Sentandreje, donekle koncepcijski modifikovana stigla u Novi Sad.

 

Fotografsko delo ruskog umetnika Olega Kulika; foto: Anđela Zec

 

Kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić Mladenov  za Foto In Magazin govori o neophodnosti ovog tipa fotografske izložbe za kulturni razvoj I kulturnu promociju Novog Sada u svetu:

 

Sanja Kojić Mladenov foto: privatna arhiva

 

Ovom izložbom se nastavlja saradnja Novog Sada sa organizacijama iz regiona, podstaknuta i projektima Muzeja, kao što su: “Digitalizacija ideja”, “Performing the Museum”, “Risk Change” ili prezentacijama umetničke scene Srbije realizovanim na Tajvanu, u Italiji, Austriji, Španiji, Slovačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i sl. Izložba MIG21 aktivno učestvuje u promociji i umrežavanju sopstvene umetničke prakse sa internacionalnom, čineći međunarodno stvaralaštvo dostupnim, te povezanim ravnopravno sa lokalnim stvaraocima. Sam program otvaranja upotpunilo je prisustvo velikog broja umetnika koji učestvuju na izložbi, mnogih kustosa i saradnika iz partnerskih organizacija, kao i sound art umetnika koji su boravili u Novom Sadu u okviru rezidencijalnog programa. Među njima je bilo značajno prisustvo ruskog umetnika Olega Kulika i slovenačkog kantautora i umetnika Marka Brecelja koji su izveli svoje performanse uz podršku lokalnih stvaraoca. Vidljivost međunarodnih izložbi je izuzetno velika, te one čine pozitivan primer društvenih događanja i učestvuju u kreiranju afirmativne slike našeg okruženja. Stalno propitivanje savremenih društvenih situacija, inovativni i vizionarski duh umetnika, međusobno povezan i osnažen, pruža kretivne mogućnosti za dalji razvoj.

 

Foto: Anđela Zec

 

Svi ljubitelji fotografske umetnosti i posetioci Novog Sada izložbu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine mogu posetiti do 19. novembra.

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.