Međunarodno bijenale studentske fotografije u Novom Sadu

Muzej savremene umetnosti Vojvodine pruža podršku projektima sa fokusom na afirmaciju mladih umetnika foto: Anđela Zec

Kulturno dešavanje od nacionalnog značaja, koje će obeležiti godinu na izmaku, je šesto po redu,  Svetsko bijenale studentske fotografije u organizaciji katedre za fotografiju Akademije umetnosti u Novom Sadu, koje se održava u Novom Sadu. Među više stotina studentskih aplikacija, ovogodišnji žiri u sastavu: umetnica i umetnička direktorka festivala fotografije Organ Vida  iz Zagreba Marina Paulenka ,fotograf i predavač na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu  Donald Veber,  fotograf, direktor galerije Bartselona i osnivač beogradskog  Foto-meseca  David Pužado, kustos, urednik i sekretar Robert Kapa nagrade za fotografiju iz Budimpešte Ištvan Viragvolgi  i fotograf  i profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu  Željko Mandić odabrao je dvadesetčetiri projekta, od kojih je šest  nagrađeno.

Porodična fotografska arhiva Dimitrija Levdanskog foto: Anđela Zec

Član žirija Bijenala i akademski profesor Željko Mandić je za Foto In portal kazao koje kriterijume su studenti morali zadovoljiti da bi njihovi radovi dobili svoje mesto na Svetskom bijenalu studentske fotografije u Novom Sadu:

Porodica na okupu iz objektiva Dimitrija Levdanskog foto: Anđela Zec

Osnovni preduslov za učešće na Svetskom bijenalu studentske fotografije jeste  da autor koji konkuriše izučava fotografiju kao deo svog studijskog programa. Jedini kriterijum kojim se žiri Bijenala rukovodio je kvalitet, odnosno u kojoj meri i s kojim uspehom su učesnici  promišljali stvarnost oko sebe kroz medij fotografije. U ovakvom promišljanju stvarnosti podjednako su vrednovani svi pristupi – od dokumentarne fotografije, pa sve do fotografije kao vuzuelnog  istraživanja koje pripada oblasti likovnih umetnosti. Težili smo da odaberemo radove koji su autentični, promišljeni i adekvatno izvedeni. Ove godine su, po prvi put, učesnici  konkursa imali priliku da se predstave kroz seriju fotografija, što je publici, pa tako i žiriju, pružilo potpun uvid u temu koja se razmatra.

Porodično blago Dimitrija Levdanskog foto: Anđela Zec

Odabrani fotografski radovi  su izloženi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, čija je kustoskinja Ivana Tomanović, vanredni profesor na katedri za fotografiju Akademije umetnosti u Novom Sadu. Iz ugla kustoskinje ove izložbene postavke, profesorka fotografije Ivana Tomanović  je za Foto In magazin izjavila sledeće:

Migranti iz fotografske vizure Ane Melentijević foto: Anđela Zec

Savremenu izlagačku praksu karakteriše prilična  ležernost  u pogledu predstavljanja fotografije. Ona više ne mora biti opremljena (uramljena ili kaširana), već ide direktno na zid poprimajući time formu plakata čime se približava nekoj vrsti oglašavanja. Ovogodišnji studentski radovi svojom tematikom često liče na medijske slike, iako njihova poruka i sadržaj nisu jednoznačni i sasvim laki za iščitavanje. Dominiraju socijalne teme i društvena angažovanost čime jasno ističu svoju svesnost da fotografija nije samo lepa slika već moćno sredstvo društvenog angažovanja

Borba migranata u Beogradu iz objektiva Ane Melentijević foto: Anđela Zec

Među odabranim izlagačima su i studenti Akademija umetnosti iz Srbije, među kojima su: Miljan Vuletić, Milica Drinić, Ivana Čavić, Boško ĐorđevićAna Melentijević, Đurđina Tomić i Teodora Ivkov.

Ana Melentijević je fotografisala preživljavanje jednog migranta foto: Anđela Zec

Radovi na izložbenoj postavci su nastali na visokim školama u Rusiji, Litvaniji, Nemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Venecueli, Srbiji i Grčkoj, odnosno,  u sasvim različitim kulturama koje nose svoje specifičnosti, pre svega u temama kojima se studenti bave, a zatim i u vizuelnom narativu koji varira od fotožurnalizma do iscenirane fotografije s naglašenom postprodukcijom.

Serija fotografija pod nazivom Svedočanstvo o starijim osobama autorke Ekaterine Muromtseve foto: Anđela Zec

Na izložbi su, pored fotografija, predstavljene i dve knjige, tri video rada i jedna instalacija što jasno govori o tome da se medij fotografije vrlo uspešno prepliće i nadovezuje s drugim vidovima umetničkog izražavanja i da će nove generacije studenata sve više stremiti ka takvoj vrsti integracije.

Serija fotografija pod nazivom Gorštak sa Stare planine autorke Đurđine Tomić foto: Anđela Zec

Izložbu odabranih  fotografskih radova studenata Svetskog bijenala studentske fotografije svi ljubitelji fotografije mogu posetiti do 31.-og  januara.

 

Galerija fotografija sa šestog Svetskog bijenala studentske fotografije u Novom Sadu

Foto: Anđela Zec

 

Život jednog nomada u Srbiji

Prirodno okruženje kao čovekov najbolji prijatelj

 

Imena učesnika Bijenala studentske fotografije

Bračni par iz fotografskog objektiva Ruskinje Ane Šuljateve

Fotografska vizija srećnog braka iz serije fotografija pod nazivom Na putu ka srećnom braku autorke Ane Šuljateve

Serija fotografija pod nazivom Odrastanje autorke Milice Drinić

Fotografski rad iz serije fotografija autorke Milice Drinić

Serija fotografija pod nazivom Muškarci novosadske fotografkinje Teodore Ivkov

Fotografski rad iz Teodorine serije fotografija pod nazivom Muškarci

Tetovaža kao modni detalj

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.