Moć transformacije kao draž manekenstva

Marijana Stracenski na promo fotografiji revije modne kreatorke Ane Ljubinković foto: privatna arhiva

Ljubav prema poslu rodila se u trenutku kada sam spoznala šta modeling zapravo jeste i da putem brojnih transformacija možete da istražujete sopstvene mogućnosti, da istražujete pokret, dinamiku tela, prostor i tako dalje.

Marijana Stracenski, manekenka

 

Primer  Marijane Stracenski je dokaz koji potvrđuje da je obrazovanje mladih ljudi na prvom mestu, ruši predrasude o čestim konstatacijama da se manekenke danas jedino mogu pohvaliti lepotom, a ne i znanjem i ističe činjenicu da nije kasno početi manekensku karijeru posle dvadesete godine.

 

Marijana Stracenski foto: privatna arhiva

Marijana Stracenski foto: privatna arhiva

 

Koliko dugo se bavite modelingom?

Ovim poslom  se bavim skoro tri godine.  Počela sam poprilično kasno, u svojoj 22.-oj  godini.

 

Kada se rodila ljubav prema manekenskom poslu?

Ljubav prema poslu rodila se u trenutku kada sam spoznala šta modeling zapravo jeste i da putem brojnih transformacija možete da istražujete sopstvene mogućnosti, da istražujete pokret, dinamiku tela, prostor i tako dalje. Sa druge strane, ljubav se rodila kada sam počela da upoznajem različite profile ljudi, neverovatno talentovane i kreativne profile koji vam omogućavaju da uplovite u njihov svet i budete deo procesa stvaranja.  Neopisivo iskustvo.

 

Elegantna odevna kombinacija Marijane Stracenski foto: privatna arhiva

Elegantna odevna kombinacija Marijane Stracenski foto: privatna arhiva

 

Šta za Vas znači pojam modna ikona?

Hm, modna ikona, interesantno pitanje. Teško mi je da govorim o modnoj ikoni u jednini, budući da stilska ekspresivnost može biti izražena na različite načine. Tako da, mogla bih reći da za mene modna ikona predstavlja osobu koja prihvata izazov i eksperimentiše sa različitim odevnim predmetima i stilovima, ne osvrćući se na vreme, godine niti bilo kakve granice koje društvo postavlja.

 

Kako ocenjujete modnu scenu Srbije?

Ako uzmemo u obzir uslove u kojima stvaraju dizajneri u Srbiji, onda moram da kažem da imamo zaista interesantnu modnu scenu.  Imamo veliki broj neverovatnih dizajnera čiji je talenat primećen ne samo kod nas, nego i na zapadnoj modnoj sceni. Naravno, uvek bi moglo da bude bolje i da se napreduje, ali u skaldu sa uslovim mislim da treba da budemo zadovoljni.

 

Moć transformacije manekenke Marijane Stracenski foto: privatna arhiva

Moć transformacije manekenke Marijane Stracenski foto: privatna arhiva

Koji su Vam dalji planovi u karijeri?

Iskreno, nisam sigurna, budući da sam ove tri godine radila isključivo u Srbiji, zbog rešenosti da se posvetim studijama, a budući da završavam uskoro, postoje šanse da se odvažim i zakoračim u ozbiljnije manekenkse vode. Da iskoristim tu priliku dok još mogu.

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.