Modni dizajner se najbolje oseća nakon uspešnog fitinga

Modna revija Vesne Kracanović na 42.-oj Beogradskoj nedelji mode foto: Đorđe Tomić

Afrika, ali kao malo širi pojam, je bila tema mog diplomskog rada. Afrika kroz transponovanje kostima Bouche Doree, omiljenog ženskog lika iz stripa Corto Maltese, u savremeni kostim

Vesna Kracanović, modna dizajnerka

 

Modna dizajnerka Vesna Kracanović je završila Pejzažnu arhitekturu i Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti, a modnim dizajnom se bavi od 2003.-e godine. Osnovala je modne brendove Modle i Siveno, koji su prepoznati na evropskom modnom tržišištu. Ovih dana je reotvorila svoj modni atelje u modnoj zoni Belgrade Design District i atelje svog modnog brenda Modle na Topličinom vencu. Za Foto In magazin govori o svojoj reviji u okviru četrdesetdruge Beogradske nedelje mode, modnoj inspiraciji i dizajnerskom radu.

Modna kreatorka Vesna Kracanović foto: Đorđe Tomić

Na ovogodišnjoj oktobarskoj Beogradskoj nedelji mode ste publici predstavili Vašu žensku kolekciju, a ono što je upečatljivo jeste i stilizovana kosa manekenki u afro stilu. U kojoj meri su, prema Vašem mišljenju, frizura i šminka važne za kompletan utisak  o revijalnom predstavljanju modne kolekcije ?

Moram da naglasim da je kod ove kolekcije najbitnija bila paleta, pa se na tu plavu, crveni i sivu nadovezao tekst Snug Harbor koji se po meni savrseno uklapa u kolorit i moje misli tokom izrade i pripreme za reviju. Frizura i šminka su bitne i mogu umnogome da doprinesu da revija izgleda bolje ili gore.

 

Afro frizure manekenki revije foto: Đorđe Tomić

Ovog puta frizuru je birala stilista Adela Damjanović koja je moja saradnica na svim revijama i koja savršeno zna da uklopi sve delove koje ja smislim i izvedem. Bila je bitna samo forma koja dobro prati odevnu kompoziciju.

 

Šta mislite o afro frizurama iz ugla posmatranja modnih trendova ? 

O afro frizurama nemam nikakav poseban stav. Afrika, ali kao malo širi pojam, je bila tema mog diplomskog rada. Afrika kroz transponovanje kostima Bouche Doree, omiljenog ženskog lika iz stripa Corto Maltese, u savremeni kostim. Mislim da je afrička umetnost bitno uticala na razvoj moderne umetnosti uopšte, pa je prisutna i u modi.

 

Modna kreacija Vesne Kracanović foto: Đorđe Tomić

Koji su najteži momenti rada u poslu modnog dizajnera na srpskom tržištu, a koji najlakši ?

Meni najteži  deo u ovom poslu je koordinacija ljudi oko brenda, čiji broj raste kako rastu Modle. Najlakši i omiljeni deo je kada radim novu kolekciju, a sve sam već osmislilia, našla sam baš one materijale, koji mi trebaju i provodim vreme u radionici. Najbolje se osećam posle fitinga pred reviju kad je sve spremno i ako sam zadovoljna onim što sam uradila.

 

Duge haljine foto: Đorđe Tomić

 

Gde pronalazite inspiraciju za kreiranje odevnih komada ?

Za revije i izložbe radim na temu i pred početak rada se primirim i oslušnem šta je za mene bio najjači utisak tih meseci i onda to bude i tema. Dok sam studirala bili su to predmeti, koje sam volela kao što je Likovno oblikovanje pa se moja prva samostalna izložba zvala Likovni elementi-površina, valer, gradacija, repeticija. Na poslednjim Vinjetama moja inspiracija je bila Lili Elbe, prva transrodna osoba koja se podvrgla operaciji promene pola. Nekad je to samo pesma, parče tkanine ili emotivno stanje.

 

Ogrtač u narandžastoj boji foto: Đorđe Tomić

 

Bili ste učesnica modnog projekta pod nazivom “Moda za poneti 2007-2010”, koji se realizovao u Beogradu, Skoplju i Zagrebu. Koliko se balkanske modne scene razlikuju jedna od druge ?

Moja prva izlaganja u Beogradu su bila u sklopu projekta Moda za poneti. Zahvaljujući tom konceptu i Ljudmili Stratimirović izlagala sam u regionu, ali i u Sofiji, Stokholmu i Parizu. To se dešavalo pre desetak godina, ali rad kolega iz regiona ne znam iz tog perioda jer su izložbe putovale bez nas dizajnera.

 

Šarenoliki kolorit foto: Đorđe Tomić

Danas kroz mnogobrojne modne sajmove u Evropi poznajem scenu iz regiona i radove nekih kolega jako cenim. Zanimljivo je da su dizajneri iz Istočne Evrope na dobrom glasu i  traženi su na modnom tržištu. Postoje dizajneri koji su inovativni i trude se da se razlikuju i uspevaju u tome jer su talentovani. Tako je i u regionu i uopšte.

 

Galerija fotografija modne revije Vesne Kracanović na 42. BFW

Foto: Đorđe Tomić

Razbarušenost afro frizure

Indigo plavi kolorit

Kreacija u indigo plavoj boji

Raskoš modne kolekcije

Ženske kreacije urbanog stila

U stilu modne ikone

Crni kolorit

Crna boja kao must have modne scene

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.