Modni performans kao oblik prezentacije modnih kolekcija

Publika došla da isprati modni performans Sonje Krstić foto: Đorđe Tomić

Veliki broj kolekcija visoke mode, u poslednje vreme, sadrži elemente performansa u prezentaciji, angažuju se najrazličitiji umetnici  iz svih oblasti, od slikara, režisera, baletskih igrača , do arhitekata ne bi li se prezentacija podigla na visok nivo

Sonja Krstić, modna kreatorka

 

Sonja Krstić profesionalno se bavi modnim dizajnom duži niz godina. Sarađivala je sa velikim brojem modnih kuća, kao glavni dizajner ili kao član tima. Afirmaciju je stekla izlažući svoje kolekcije na najznačajnijim modnim manifestacijama u zemlji. Kreirala je sopstvenu modnu marku Fundus, radeći na promociji i afirmaciji autorske i unikatne odeće. Radi kao profesorka na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, a za Foto In magazin govori o svojoj modnoj kolekciji koju je u obliku modnog performansa predstavila publici u okviru nedavno završene Beogradske nedelje mode.

 

Modni performans Sonje Krstić foto: Đorđe Tomić

 

U okviru umetničkog programa ovogodišnje oktobarske Beogradske nedelje mode ste predstavili autorski modni performans pod nazivom Panonija. Koji je bio cilj ovog modnog performansa ?

U Manakovoj kući, specifičnoj  ambijentalnoj celini, koja je deo Etnografskog muzeja, predstavljena je moja nova kolekcija  Panonija u okviru ART programa BFW.  Kolekcija se sastoji od unikatnih odevnih  komada,  koji su idejno, likovno ali i realizacijski, mnogo bliži umetničkim predmetima nego komercijalnoj modi, što je zahtevalo i adekvatnu prezentaciju istih. S tim ciljem, modni performans, odnosno, drugačije definisana, “živa” slika odevenih tela, pravljena  je kompozicijski  i  koloritno kao umetnička celina i deluje kompletno tek u  međusobnoj interakciji njenih pojedinačnih delova u pokretu, ali i interakciji sa publikom.

Glumica Ana Sofrenović je stigla da isprati modni performans Sonje Krstić foto: Đorđe Tomić

Kako biste definisali pojam – modni performans ?

Ne bih ga definisala nikako drugačije nego kao način izražavanja  određenih modnih stvaralaca, koji ne mogu klasičnom  modnom  revijom  eksponirati specifične elemente svog umetničkog rada, te moraju naći adekvatan pristup  u kombinaciji različitih umetničkih izraza.

 

U publici je bila i modna dizajnerka Nevena Ivanović foto: Đorđe Tomić

Sam termin performans je, u današnjem vremenu, u svim sferama, više nego izrabljen i zloupotrebljen, što je smetalo i u mom slučaju , ali tim Klika i ja nismo pronašli adekvatniji naziv, koji će bolje najaviti  događaj  i  prezentaciju publici.

Modni performans u okviru umetničkog programa BFW foto: Đorđe Tomić

Koliko su modni performansi danas, uopšte, zastupljeni na domaćoj i inostranoj modnoj sceni ?

Na domaćoj sceni se desi ponekad, doduše retko, a na svetskoj sceni u okviru skupih modnih događaja, koji intrigantnim prezentacijama skreću pažnju i pozornost radi komercijalnih efekata, mnogo češće.

Modni performans privukao pažnju publike foto: Đorđe Tomić

Veliki broj kolekcija visoke mode, u poslednje vreme, sadrži elemente performansa u prezentaciji, angažuju se najrazličitiji umetnici  iz svih oblasti, od slikara, režisera, baletskih igrača, do arhitekata ne bi li se prezentacija podigla na visok nivo.

Gužva u publici foto: Đorđe Tomić

Od čega se sastoji koncept jednog modnog performansa ?

Koncept zavisi od modnog  kreatora, zavisi od sadržaja njegovog rada, poruke koju šalje i konteksta . To nije univerzalna stvar ili recept.

 

Pokreti u modnom performansu foto: Đorđe Tomić

U kojoj meri je teško realizovati zamisao modnog performansa u delo? Da li ljudi u našoj državi imaju sluha za taj vid modne prezentacije ?

Modne prezentacije , bilo da su to modne revije, fashion weekov-i ili slični modni događaji, jedini intrigiraju našu javnost  jer nose određenu dozu privida luksuza, koji  mnogo više zagovaraju oni u publici, od onih na pisti. U kontekstu nepostojanja prateće, zdrave modne i tekstilne industrije u ovoj zemlji, teško je govoriti o bilo kakvim  značajnim dometima modnih prezentacija. Modni performansi , kao neuobičajeni deo toga tek su na nivou ekcesa, ali ih nije nista teže napraviti od npr. organizacije kontinuirane industrijske proizvodnje jednog autora, ili konstantne finansijske sposobnosti autora da prati  modne sezone novim kolekcijama.

Modni performans kao intriga za oči javnosti foto: Đorđe Tomić

 

Smatram da kreativni izazovi  u prezentaciji nisu problem modnih stvaralaca u ovoj zemlji, već su tržište, proizvodnja, neadekvatna podrška kreativnoj industriji ono što koči i sputava.

 

Galerija fotografija sa modnog performansa Sonje Krstić

Foto: Đorđe Tomić

 

Šešir kao modni detalj performansa

Manekenke u ulozi lutki za modni performans

Modni performans je podsećao na igru

Modne igre

Statičnost modnog performansa

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.