Muško odelo – od ideje do dizajnerske realizacije

Modni kreator Mladen Milivojević Baron na Serbia Fashion Week-u foto: Svetlana Braun

Pri izradi odela po meri klijenta prva važna stavka, pre bilo kakvog krojačkog pristupa, je upoznavanje sa mušterijom i njegovim vizuelnim navikama

Mladen Milivojević Baron, modni kreator

Glavna asocijacija na prvi pomen reči moda jeste ženska populacija i sve u vezi sa ženskim odevnim kombinacijama. Međutim, elegancija, šarm, harizma i seksepil su četiri komponente koje modi daju ravnopravnost na relaciji kvalitet – kvantitet muško – ženskih odevnih kombinacija. Uprkos tome što mejnstrim mediji danas sve više propagiraju žensku modu i olakšavaju praćenje dizajnerskih trendova u produkciji ženske odeće, muška odela se nalaze u ponudi vodećih modnih brendova i predstavljaju vrhunac dizajnerskog umeća. Poznati srpski modni brend Baron u svojoj ponudi ima različite modele muških odela, a o tok dizajnerskog procesa nastanka kvalitetnog i elegantnog muškog odela za naš portal otkriva osnivač i kreator modnog brenda Baron Mladen Milivojević:

Modni kreator Mladen Milivojević Baron na Serbia Fashion Week-u foto: Svetlana Braun

Modni kreator Mladen Milivojević Baron na Serbia Fashion Week-u
foto: Svetlana Braun

“Pošto mi je vizuelna komunikacija na prvom mestu, u interesu mi je da bude besprekorna. Zato je ovaj posao odgovoran i krajnji rezultat je izložen očima javnosti, samim tim moram da vodim računa da se istaknu vrline, a prikriju sve mane ukoliko ih klijent poseduje.

Pri izradi odela po meri klijenta prva važna stavka pre bilo kakvog krojačkog pristupa je upoznavanje sa mušterijom i njegovim vizuelnim navikama, kakvi su mu odevni predmeti koje poseduje, prilika za koju izrađuje odelo i da li je spreman na eventualni “eksperiment”. Ovakav korak je za mene veoma bitan iz razloga što u njemu steknem dojam o senzibilitetu mušterije i određujem u kom pravcu će ići izrada odela.

Nakon razgovora i upoznavanja prelazimo na izbor modela i tkanine. Nakon preciznog dogovora sledi uzimanje mere, na osnovu kojih se izrađuju krojevi ili model na krojačkom papiru. U ovom delu najvažniju ulogu ima modelar koji do perfekcije sprovede u delo sve moje ideje. U zavisnosti od dogovora sa klijentom, možemo koristiti i već postojeće krojeve uz potrebne eventualne izmene. Krojeve nakon izrade prenosimo na tkaninu, krojimo tkaninu, sečemo i na kraju sklapamo odelo. Ubacuje se flizelin u predelu grudnog koša i revera kako bi sako bio čvršći i ušivamo postavu koja može biti od svile ili viskoze. Sedam dana od dana  uzimanja mere imamo prvu probu.

Kvalitet i elegancija muških odela kreatora Mladena Milivojevića su prepoznati među klijentima foto: privatna arhiva

Kvalitet i elegancija muških odela kreatora Mladena Milivojevića su prepoznati među klijentima foto: privatna arhiva

Prva proba u našem studiju se radi sa već gotovim rukavima (praksa je da se odelo proba samo sa jednim našivenim rukavom) na sakou, kako bi klijent najpribližnije video kako stoji odelo i izgleda figura. Na prvoj probi radimo sva dodatna podešavanja i korekcije kako bi se dobio najidealniji oblik figure klijenta. Nakon toga radimo uklapanje revera ili kragne. Proces otvaranje rupa za dugmad i prišivanje izabranih je poslednji korak u izradi odela.

Nakon toga  je finalna proba i eventualne korekcije dužine odela. Završna faza je preuzimanje odela.”

 

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.