Od tinejdžerke do uspešne mlade fotografkinje

Milica Staletović

Ne bih menjala ovaj posao ni za šta na svetu! Ako sam ja od tinejdžerke u koju niko nije verovao, dogurala do ozbiljnog fotografa, potpuno sam sigurna da i vi možete da ostvarite svoj cilj!

Milica Staletović, fotografkinja

Sa fotografijom sam se upoznala na vrlo neobičan način. Sećam se da sam usled velikog stresa, počela da gubim i zaboravljam stvari, pa čak i šta se tog dana desilo. Posle kratkog razmišljanja, setila sam se da imam aparat sa kojim ću sve to da zabelezim i tako rešiti svoj problem. Počela sam sve da fotkam! Od ključeva, do jela koje sam tog dana jela, do ljudi koje sam srela. I svidelo mi se! A i moj problem je bio rešen. Ali, nikada mi na pamet nije padalo da će mi to jednog dana biti zanimanje.

Foto: Milica Staletović

Kao mala sam nasledila zanat da šijem i crtam, te mi kreativne stvari nisu bile strane, međutim, živela sam u jako malom gradu gde je opcija baviti se kreativnim poslom nemoguća. Pred kraj srednje škole je bila otvorena radionica fotografije gde sam mnogo toga naučila. Kada su moje fotografije prvi put bile izložene, osećala sam se jako nesigurno, međutim dobila sam puno pozitivnih komentara, što me je još više inspirisalo.

Foto: Milica Staletović

Počela sam da se interesujem za modnu fotografiju i pošto do tada nikada nisam radila sa modelom, pozvala sam par drugarica iz društva i vežbala sa njima. Većina devojaka je vrlo nesigurna ispred kamere. Tu moj posao fotografa ulazi u psihologiju. Naučila sam kako da ih uvedem u svet fotografije, kako da se osećaju opušteno i kako da steknu samopouzdanje. Neke od njih su danas uspešni modeli.

Foto: Milica Staletović

Selidba u Beograd je otvorila nove mogućnosti za mene kao mladog fotografa. Nova lica, novi poslovi, nova poznanstva. Neopisiv je osećaj kada sa zarađenim novcem možete da platite sebi novu opremu, račune ili nove cipele. Mada, puno puta mi se desilo da me diskriminišu, smeju se, ne plate i budu prema meni jako bezobrazni. I neću vas lagati, to će se verovatno desiti svakome ko se upusti u fotografiju. Ipak, to ne treba da bude razlog za odustajanje, već iz toga treba da naučite kako da se i sa takvim ljudima nosite.

Foto: Milica Staletović

 

Četiri godine kasnije, učestvovala sam na par izložbi, izašla u nekoliko foto magazina, sarađujem sa modnim dizajnerima, radila sam na nekoliko modnih dešavanja, sa mnogo novih modela. Vodim uspesan brend, I fotografija je moja svakodnevnica. Ne bih menjala ovaj posao ni za šta na svetu! Ako sam ja od tinejdžerke u koju niko nije verovao, dogurala do ozbiljnog fotografa, potpuno sam sigurna da i vi možete da ostvarite svoj cilj!

 

Milicu možete pronaći na Foto IN portalu, posetiti njen veb sajt ili je potražiti na Fejsbuku.

Ako i vi imate uspešnu priču ili želite da predstavimo vaš projekat ili rad, pišite nam.

Foto IN

Magazin o fotografiji, modi i kreativnim industrijama.