Portret fotografija kao sastavni deo vizuelnog izraza

Lepota vizuelnog izraza portretne fotografije foto: Martin Stamenković

Kada spomenemo portret, odmah nas asocira na nešto lično, nečije obeležje, nešto po čemu smo posebni i jedinstveni

Martin Stamenković, umetnički fotograf

 

Martin Stamenković je srednjoškolac iz Čačka koji je prošle godine osvojio zlatnu medalju u Luksemburgu za portret fotografiju na kojoj se nalazio njegov brat. Nagradu je osvojio kao član Foto – kino kluba “Čačak” u kategoriji umetničkih fotografa do 16 godina na Svetskoj izložbi mladih autora koju je podržala Međunarodna asocijacija umetničkih fotografa ( FIAP). Martinov fotografski podvig je još jedan dokaz koji potvrđuje kvalitet rada vizuelnih umetnika koji žive i stvaraju u Srbiji i činjenicu da je portret sastavni deo fotografskog izraza u vizuelnoj umetnosti.

 

Umetnički fotograf Martin Stamenković foto: privatna arhiva

Umetnički fotograf Martin Stamenković foto: privatna arhiva

Za naš portal perspektivni mladi fotograf  Martin Stamenković govori o značaju portret fotografije kao vizuelnog izraza.

Kada spomenemo portret, odmah nas asocira na nešto licno, nečije obeležje, nešto po čemu smo posebni i jedinstveni. Upravo na našim portretima možemo iskazati sva moguća osećanja i baš zato su večita inspiracija umetnicima već vekovima. Smatram da će i ostati večita inspiracija sve dok bude našeg čovečanstva. Za mene je značajan portret upravo zbog toga  što želim da prenesem svoje emocije i svoja osećanja u tom trenutku, a  portreti su možda najlakši i ujedno najteži put da to uradite. Mislim da je upravo portretna slika ili fotografija sredstvo do dopiranja umova širih masa, ali konkretno trudim se da svi moji radovi budu maštoviti i raznobojni. Mogu nazvati portretnu fotografiju sigurnom rukom, ali ponekad volim da rizikujem i pokušavam nečijim pokretima, enterijerom i odećom da prenesem sve to što uspevam portretima. Mnogi ljudi mi govore da uspevam i često budem srećan zbog toga. Kada znate da ste nekome pomogli i ulepšali mu dan, srce vam naraste kao oblakoder koji seče oblake. Portreti su naša obeležja. Svi smo mi isti kada umremo i sve što je trenutno na nama nestane i satruli, ostaje isti skelet kao kod svake osobe. Naše osobine lica i sama lepota nestaje i na kraju isčezne, ali ako je zabeležimo kao što već hiljadama godina unazad radimo od kada je nastala fotografija, onda ostaje neizbrisiv trag o nama.

Fotografija ovekovečuje lepotu našeg portreta foto: Martin Stamenković

Fotografija ovekovečuje lepotu našeg portreta foto: Martin Stamenković

Mladi umetnik zaključuje da se lepota nečijeg lica i portreta izražena u formi fotografije čuva od propasti i zaborava i upravo je to glavna svrha portretne fotografije, slike ili crteža.

Anđela Zec

Studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *