Premijerno predstavljanje novih modnih kreacija na 42. Beogradskoj nedelji mode

Otvaranje četrdesetdruge po redu Beogradske nedelje mode foto: Đorđe Tomić

Beogradsku nedelju mode modni kritičari svrstavaju među najprestižnije modne događaje jugoistočne Evrope, koja mapira Srbiju na mapi svetskih modnih destinacija. Već dve decenije ovu modnu manifestaciju na beogradskoj kulturnoj sceni organizuje eminentni srpski modni stvaralac Nenad Radujević, vlasnik modnog studija Klik, čiji se logo nalazi na bilbordu Beogradske nedelje mode.

Foto: Đorđe Tomić

Ovaj modni projekat svetske produkcije, koji Radujević realizuje sa svojim timom saradnika iz modnog studija Klik, se održava dvaput godišnje u našoj prestonici  sa ciljem da okupi renomirane domaće i strane modne kreatore, kao i da pruži priliku studentima modnog dizajna da predstave svoje radove publici iz zemlje i inostranstva, kako bi na taj način gradili svoj put ka dizajnerskoj karijeri. Ovogodišnja, četrdesetdruga po redu, Beogradska nedelja mode je svečano otvorena u subotu 28. oktobra sa početkom u 19 sati u sali Belexpocentra na Novom Beogradu.

 

Modna revija Aleksandra Protića foto: Đorđe Tomić

 

Moderatorka programa na otvaranju četrdesetdruge Beogradske nedelje mode je bila tv voditeljka i novinarka televizije Studio B Ivon Jafali, koja je pozdravila sve prisutne u ime organizatora, zahvalila se pokroviteljima projekta i najavila početak još jednog modnog spektakla. Na otvaranju je pančevački slikar Pali Baša, koji je široj javnosti postao poznat po učešću u televizijskom šou programu “Ja imam talenat” i sličnosti po fizičkom izgledu sa holivudskim glumcem Džonijem Depom, izveo slikarski performans naslikavši devojku, koja se potom pretvorila u lava. Ovaj performans je deo društveno-odgovorne kampanje pod nazivom “Jači od straha” , koju je podržala Beogradska nedelja mode budući da se radi o edukativnom projektu čiji je cilj da informiše građanstvo o prevenciji kancera. Sve prisutne, među kojima su bili i inostrani novinari,  je pred sam početak revija pozdravio i idejni tvorac Beogradske nedelje mode Nenad Radujević. Revijalni program prve večeri nedelje mode je otvorio srpski modni kreator Aleksandar Protić, predstavivši svoju novu kolekciju za proleće/ leto 2018 i proslavivši jubilarnih dvadeset godina rada u dizajnerskoj profesiji.

 

Kreacije Aleksandra Protića foto: Đorđe Tomić

Protić je pre dvadeset godina bio proglašen za najboljeg mladog dizajnera godine, a nakon toga je svoju karijeru nastavio u Portugalu, gde danas živi i radi. Podršku reviji je dao brend obuće Aldo, a ekskluzivno za Foto In Magazin modni dizajner Aleksandar Protić je podelio svoje utiske o modi i napravio paralelu između modne scene Srbije i Portugala:

           Ja bih svoj modni izraz ostavio publici da doživi. Ovaj posao radim sa puno ljubavi i nadam se da tu ljubav prenosim i publici. Modne scene ne bi trebalo upoređivati. To je tema o kojom svaki modni kreator razmišlja drugačije, ali svakako, smatram da modnoj sceni Srbije fali više ulaganja, kako bi mogla da preraste u jednu veliku industriju, koja bi dobro došla ovoj državi.

Za kraj razgovora modni kreator je mladim kolegama poručio da rade maksimalno koliko mogu jer je moda, pre svega, biznis kome se potrebno posvetiti. Prošlogpodišnja dobitnica nagrade BFW za poseban doprinos razvoju mode kao umetnosti Doda Komad je na ovogodišnjem modnom događaju predstavila svoju kolekciju za jesen/zimu 2017.

Modna kreatorka Doda Komad kod koje su mnogi naši modni kreatori učili zanat; foto: Đorđe Tomić

Doda je bila profesorka brojnim domaćim modnim kreatorima, među kojima je i Aleksandar Protić. Zatim se revijalno predstavio brend UGG , a podršku reviji je dao brend obuće N fashion. U ulozi manekena ove revije se našao popularni tv voditelj i autor Zoran Kesić.

Tv lice Zoran Kesić u ulozi manekena; foto: Đorđe Tomić

Srpska modna dizajnerka Sonja Jocić je predstavila svoju kolekciju za proleće/leto 2018 u vidu društveno-odgovorne revije sa porukom o očuvanju životne sredine posredstvom recikliranja tekstila, a u skladu sa tim revija Sonje Jocić je nosila naziv “Redesign Remake Reborn”. Za Foto In Magazin modna kreatorka je izjavila sledeće:

 Htela sam da prenesem poruku da je jako bitno da očuvamo životnu sredinu zato što mislim da u Srbiji treba da se podigne svest vezano za tako nešto, a i da se svi trgnu i da radimo dobre stvari za bolje sutra  .

Modna kreatorka Sonja Jocić je svojom revijom htela da podigne ekološku svest posetilaca BFW; foto: Đorđe Tomić

Modna kreatorka  je istakla da joj ovo nije prva revija sa tematikom očuvanja životne sredine i izrazila svoj stav o povezanosti mode i zaštite životne okoline:

Započela sam celu tu priču sa kolekcijom nula posto, gde sam brojila odevne komade koji imaju nula posto odpada od tkanine i ovog puta sam se bavila dekonstrukcijom nekih već postojećih odevnih predmeta i htela sam time da pokažem kako postoji mogućnost da nešto staro oblikujemo u nešto novo, ali sam naravno zadržala i ostale krojeve koji se ne mogu oblikovati.

 

Kreacije Sonje Jocić foto: Đorđe Tomić

Modna kreatorka Sonja Jocić je naglasila da modne revije sa ekološkom tematikom nisu komercijalne, već se za scenu radi posebna koreografija, koja ima karakteristike teatra, ali i to da su odevni komadi ovog tipa revija nosivi na ulici u različitim stajlinzima. Završnicu prve večeri Beogradske nedelje mode je zatvorila kolekcija za jesen/zimu 2017 Lili Tejlor pod nazivom “Flower girl with a rock heart” , zatim kolekcija muško-ženske mode domaćih modnih dizajnera Marka Glavinića i Ane Trošić Trajković za 2018. godinu. Revije Marka Glavinića i Ane Trošić Trajković su nazvane po parnim brojevima, stoga se kolekcija Markovih modnih kreacija zvala Osam, a kolekcija Aninih modnih kreacija se zvala Četrdesetdva.

 

Kolekcija Marka Glavinića foto: Đorđe Tomić

Zaštitno lice četrdesetdruge Beogradske nedelje mode je manekenka modne agencije Fox models Tamara Petrović, a oficijalni fotograf događaja je Đorđe Tomić. Od poznatih ličnosti iz prvih redova revije su pratili modni kreator i tv lice Boško Jakovljević, tv autorka i voditeljka Snežana Dakić i stilisti Srđan Šveljo i Ašok Murti. Ovogodišnja, četrdesetdruga po redu, Beogradska nedelja mode se zvanično završava u petak 3. novembra revijom pod nazivom “Stil u srcu grada” , na kojoj će biti predstavljeni trendovi za jesen/zimu 2017/18 godine.

Galerija fotografija 42. BFW

Oficijalni fotograf: Đorđe Tomić

 

Modna revija Ane Trošić Trajković

Modna kreatorka Ana Trošić Trajković je svojom revijom predstavila jesenje i zimske trendove

Manekenka Marijana Stracenski je bila jedna od glavnih manekenki ovogodišnje Beogradske nedelje mode

Modna revija brenda UGG

Kreacije brenda UGG za casual style

Modna kreatorka Lili Tailor sa svojim najmlađim fanovima

Tv lice Zoran Kesić je bio u ulozi manekena na 42. Belgrade Fashion Week-u

Stilisti Srđan Šveljo i Ašok Murti su revije pratili iz prvog reda

Tv autorka i voditeljka Snežana Dakić redovno prati revije Beogradske nedelje mode

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.