Profitabilnost posla modela zavisi od stila života

Marijana Stracenski na zatvaranju revije modne kreatorke Nevene Ivanović foto: Đorđe Tomić

Ambicija ne mora nužno predstavljati postizanje velikog uspeha u zemlji ili inostranstvu. Poslovna ambicija može biti i rešenje nekog privatnog pitanja; ne mora se odnositi na materijalne prihode i uspeh

 

Marijana Stracenski, manekenka

Marijana Stracenski foto: Đorđe Tomić

Marijana Stracenski važi za jednu od najuspešnijih manekenki na domaćem modnom tržištu, a na ovogodišnjoj oktobarskoj Beogradskoj nedelji mode je osim manekenskog, imala i bukerski i koreografski angažman. Za Foto In magazin govori o svojim radnim angažmanima i šta znači biti uspešan u svetu modelinga.

 

Na ovogodišnjoj četrdesetdrugoj Beogradskoj nedelji mode ste obavljali bukerski, koreografski i manekenski posao. Kako je izgledao jedan Vaš radni dan uoči organizacije Beogradske nedelje mode ?

Kada se bavite ovim poslom svaki dan je dinamičan, bilo da radite kao koreograf ili kao maneken. Bitno je samo da sebe pozicionirate i odredite svoje mogućnosti. A svaki dan je počinjao koreografskim probama, saradnjom za bezbroj kreativivnih, mladih, i talentovanih ljudi, bilo da su u pitanju dizajneri ili manekenki. Naravno, pored njih su i fenomenalna ekipa backstage-a koja je zaslužena za sve što se dešava iza kulisa.

 

Marijana Stracenski je osim posla manekenke, obavljala i poslove bukera i koreografa Beogradske nedelje mode foto: Đorđe Tomić

Studirate etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U kojoj meri su etnologija i koreografija povezane budući da se etnologija kao nauka odnosi i na društvenu organizaciju ?

Pre svega, etnologija i antropologija se bave proučavanjem kulture i kulturnih praksi. Odnosno, u kojoj meri kultura utiče na naše profesionalno i svakodnevno ponašanje, kretanje, oblačenje, govor, pogled i sve što možemo zamisliti. Sa tim u vezi, svaka moja ideja je proiznikla iz različitih znanja o tome kako bi dobra (ili loša) koreografija trebalo da izgleda. Ono sto je suštinski moje jeste način na koji takva znanja kombinujem kako bih dobila što je moguće kvalitetniju koreografiju. Teško je sada odvojiti koliko u svemu tome učestvuje antropologija, a koliko ja.

Na reviji modnog brenda UGG foto: Đorđe Tomić

Šta sve spada u opis bukerskog posla, koji se odnosi na realizaciju jednog modnog događaja ?

Pre svega, kastinzi, rad sa dizajnerima, modelima i organizatorima; a potom i koreografije kao i realizacija same revije.

 

Koliko je važno imati poslovnu ambiciju u modnom biznisu na tržištu Srbije ?

Ambicije su, kao i u svakom drugom poslu, jako važne. Međutim, ljudi različito definišu ovaj pojam. Ambicija ne mora nužno predstavljati postizanje velikog uspeha u zemlji ili inostranstvu. Poslovna ambicija može biti i rešenje nekog privatnog pitanja; ne mora se odnositi na materijalne prihode i uspeh.

Na modnoj pist joj je društvo pravio tv voditelj i autor Zoran Kesić foto: Đorđe Tomić

 

Zaštitno ste lice domaćeg modnog brenda Neo design i muza nagrađivane modne kreatorke Nevene Ivanović. Kako je došlo do te saradnje ?

Do saradnje je doslo spontano. Kada me je Nevena Ivanović  pozvala i objasnila o čemu se radi, bez razmišljanja sam pristala. Danas smo veoma bliske i privatno, što mi je posebno drago.

 

Jedna ste od retkih devojaka koja je posvećena studiranju i koja se isključivo u Srbiji bavi manekenstvom. Koliko je profitabilan revijski manekenski posao na tržištu Srbije ?

Profitabilnost posla uvek zavisi od stila života i onoga šta za vas predstavlja profit. Što se mene lično tiče, sve dok mogu da se bavim manekenstvom, studiram i zabavljam se,  ja profitiram .

 

Šta biste poručili srednjoškolcima i studentima koji planiraju da rade kao modeli-frilenseri u Srbiji ?

Definitivno bih im poručila da se više zabavljaju, jer jedino tako mogu dostići i prestići ono što su na početku zarctali/e, šta god to bilo.

 

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.