Prvi susret komercijalnog (stock) modela i fotografa

Došlo je vreme da se upustiš u vode stock modelinga, ugovoren je tvoj prvi sastanak sa fotografom, a pitanja su krenula da se roje u glavi. Najviše te muči šta očekivati na razgovoru i kako se pripremiti za prvo snimanje? Ne brini, u daljem tekstu daćemo ti sve važne informacije i ukazati na šta treba da obratiš pažnju.

Foto: Fotostorm studio / iStock

Foto: Fotostorm studio / iStock

Većina stock fotografa svoje modele bira na osnovu njihovog dosadašnjeg iskustva. Pretpostavljamo da još uvek nemaš foto buk (photo book) u kome hronološki slažeš svoje radove, zato se spremi da na licu mesta u foto studiju, fotograf proveri tvoj talenat. Na ovaj način iskusan fotograf će odmah videti poseduješ li foto gen i uklapaš li se u ulogu koju ti je namenio.

Gledaj na ovo kao na svojih dugo očekivanih pet minuta u kojima ćeš zablistati. Studio, pozadina, svetla, blicevi, kamera i ti jedan na jedan. U predhodnom tekstu već smo govorili šta to jedan stock model treba da poseduje, a sada je vreme da sve to pokažeš fotografu. Ovo zasigurno jeste izazov jer jedini rekvizit koji imaš na setu si ti sam. Zato menjaj poze, položaj glave, ruku, igraj se svojom kosom. Pokaži im sva lica koja skrivaš u sebi. Kreni od osmeha punog zuba, preko razjarenog, ljutitog lica sve do tužnog i zabrinutog pogleda. Najlakše ćeš postići željeni rezultat ako pokušaš da brzo menjaš scene u glavi koje će ti omogućiti da se lako uživiš u date okolnosti. Evo jednog primera. Fotograf želi da mu pokažeš svoj zaljubljeni pogled. Odmah zamislite sebi dragu osobu, pokušaj da stvoriš u glavi predstavu kao da ona stoji ispred tebe i eto odmah traženog pogleda punog ljubavnih iskri u očima.

Ako smo pregrmeli prvi deo, očekuj da će te prilikom angažovanja neko od organizatora snimanja pitati, koju od potrebne garderobe imaš. Teško je očekivati da ćeš kao na snimanjima za određeni brend dobiti svoju haljinu, cipele, odelo jer modeli u stocku se kreću bukvalno od 5 meseci pa do 105 godina i raznih su visina i konfekcijskih borojeva. Naravno nije to uvek slučaj, kada je u pitanju venčanje ili neka scena karekteristična poput ove niko neće očekivati da u ormanu imaš venčanicu. Stvari za stock su krajnje jednostavne i sigurno ih već poseduješ. To su većinom jednobojne majice, džemperi, farmerice i drugi svakodnevni odevni komadi. Bitno je da na njima nema istaknutih logoa, printova ili karakterističnih šara koje simbolizuju velike kompanije. Ženski modeli treba obrate pažnju da njihovi nokti budu neutralnih boja, šminka neka bude diskretna ili da je upošte nema osim ako poslodavci nisu tražili drugačije.

Očekivano je da ti fotograf ponudi da prvo snimanje bude probno. Tvoje iskustvo je oskudno, a za njega može biti rizično da te angažuje na projektu koji iziskuje velika ulaganja, a željeni rezultati može da izostane. Naravno da treba da prihvatiš. Na ovaj način ćeš pokazati svoje umeće, steći dragoceno iskustvo kao i fotografije koje ti mogu doneti nove poslove. Pre svega savetujemo ti da se vodiš našom parolom, budi svoj i opušten. Pokaži harizmu i entuzijazam za rad i veruj nam uspeh je zagarantovan.