Retuširanje – sastavni deo fotografskog posla

Stok fotografija posle retuširanja foto: Branislav Nenin

Tehnički postupci fotografskog rada su ključna osnova svakom profesionalnom fotografu, koji svoje fotografije plasira na svetskom stok tržištu. Jedan od glavnih tehničkih postupaka u fotografskom radu je retuširanje.

Retuširanje je obrada sirovog fotografskog materijala za finalnu prezentaciju. Zapravo, proces retuširanja pored toga što služi za ulepšavanje fotografija i otklanjanje nedostataka, otvara prostor i za samu kreativnost, pružajući beskonačnu slobodu. Iako dosta toga može da se poboljša retuširanjem, koje pokriva mnoge nedostatke, svima je u interesu da sirovi fajl bude što bolji.

 

Primer stok fotografije pre i posle retuširanja foto: Branislav Nenin

 

Stok fotograf  Branislav  Nenin, koji je ove godine održao predavanje u Startit centru u Zrenjaninu o stok fotografiji i njenom plasmanu na prodajnom tržištu. Nakon dve godine rada u oblasti grafičkog dizajna i fotografije, usmerava se ka retuširanju i stok je bio logičan put. U minimalnom roku postaje na Upworku, platformi za frilensere, Top Rated fotoretušer i paralelno nastavlja da razvija stok i Upwork karijeru. Svakodnevno radi kao retušer na platformi Upwork i u kratkom roku je postigao 100 % client satisfaction, što bi u prevodu značilo da su svi klijenti u tih 27 projekata i 19 radnih sati bili potpuno zadovoljni kvalitetom i uslugom Branislavovog rada. Za Foto In magazin govori o retuširanju kao tehničkom procesu obrade fotografije.

           Neke od glavnih stvari o kojima brine neko ko voli fotografiju i fotografiše za svoju dušu su: kadriranje, osvetljenje i fokus. Retuširanje nije obavezno, ali lično, savetujem sve one koji se bave bilo kojom vrstom fotografije, da uđu u polje fotografske obrade, jer je materijal napravljen aparatom “poluproizvod”.

 

Stok fotografija pre retuširanja foto: Branislav Nenin

Prilikom retuširanja i kolor korekcije, vi dajete lični pečat fotografiji, gradeći svoj fotografski stil, koji u stvari prodaje vaš proizvod.

 

Stok fotografija posle retuširanja foto: Branislav Nenin

Tokom vremena, u komercijalnoj fotografiji se, osim fotografskih tema, menjaju i stilovi obrade fotografija.

Pre fotografisanja, model je dužan da izvrši određene pripreme za fotografisanje, a fotograf  bi u toku fotografisanja trebalo da obrati pažnju na: pozu i izgled modela, na to da li je kosa na svom mestu (jedna vlas kose preko lica zadaje glavobolju retušeru), na higijenu noktiju i zuba i okruženje.

Savetujem da se tokom obrade vodi računa o tonovima boja. Boje ne treba da budu previše naglašene kako ne bi  “ubile”  emociju koju treba da prenesu ili skrenule pažnju sa teme.

 

Primer stok fotografije posle retuširanja foto: Branislav Nenin

 

Pri retuširanju, jedna od najbržih obrada se svodi na korištenje patch tool-a i dodatka koji se zove Portraiture. Naprednije tehnike retuširanja oduzimaju više vremena, tako da je potrebno napraviti plan rada. U ove tehnike spadaju Frequency Separation i Dodge & Burn.

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.