Revija u stilu Fride Kalo obeležila drugo veče Srpske nedelje mode

Otvaranje revije modnog brenda Penna Couture foto: Svetlana Braun

Drugo veče , pete najveće modne manifestacije u Evropi, Srpske nedelje mode su otvorile modne kreatorke iz Slovenije, Srbije i Crne Gore u  Kongresnom centru Master u Novom Sadu. Na početku druge modne večeri publici su svoje modne kreacije predstavile modne kreatorke Sanja Veličković iz Slovenije i Nataša Župac iz Srbije.

 

Revija Sanje Veličković foto: Svetlana Braun

 

Sanja Veličković  predstavila je svoju kolekciju, gde je bela boja haljina, pantalona i suknji bila dominatnija sa raznim crvenim detaljima. Dizajnerka je kombinovala stariji etno trend koji je sada aktuelan. Nataša Župac je prvi put imala prilku da se predstavi na Nacionalnoj nedelji mode, a njene duge elegatne haljine sa lepršavim rukavima i čipkom iz kolekcije  Paunovo pero publika je ispratila aplauziima.

 

Modna revija kreatorke Nataše Župac foto: Svetlana Braun

 

Posetioci su, zatim, bili u prilici da uživaju u prefinjenoj modnoj reviji novosadske modne kreatorke Zagorke Kalentić Marković, koja je osnovala modni brend Zaga Kalmar, za dame urbanog stila. Revija brenda Zaga Kalmar  je bila inspirisana likom i delom slavne meksičke slikarke Fride Kalo, a manekenke su nosile duge suknje i majice sa likom Fride Kalo. Frizura i šminka su, takođe, bile u stilu Fride Kalo. Modnom pistom revije je prošetala novosadska glumica Jelena Galović  imitirajući slavnu umetnicu Fridu Kalo.

 

Frida Kalo kao večita inspiracija foto: Anđela Zec

 

Ekskluzivno za Foto In magazin modna dizajnerka Zaga Kalentić Marković govori o inspiraciji za svoju reviju u stilu Fride Kalo i o definiciji visoke mode:

Sa obzirom na to da je Frida moja inspiracija, pre svega, zato što je bila umetnica, a ja umetnost doživljavam kao jednu sferu života, gde je čovek najslobodniji, gde može da izrazi pravog sebe u svakom domenu, ne mora biti samo slikarstvo. Može biti bilo šta, što čovek radi, ako je autentično. Htela sam kroz Fridu da prikažem jednu mladu, autentičnu ženu, koja je negde verna sebi i koja to hrabro pokazuje. Eto, to je suština.

 

Novosadska glumica Jelena Galović na reviji u stilu Fride Kalo foto: D Ljuboja

 

O fokusu revije ženske mode urbanog stila govori sledeće:

Fokus su mi bile moje, već postojeće, mušterije pošto sam ja obrnutim putem došla do ovoga. Ja sam pre tri godine lansirala svoj brend, koji ima svoje tržište, gde devojke kupuju majice i gde se oblače i onda sam ja, nekako, osetila šta je to što one vole. Taj osećaj sam dopunila nekim detaljima, koji se uklapaju u tu urbanu, romantičnu notu i spojem majica sa suknjama, dobili smo nešto, što je u principu  lepo, nosivo i drugačije, a opet je nešto, što naše žene mogu sebi da priušte jer ne spada u visoku modu. Može da se konfekcijski prodaje

Pojam visoke mode definiše sledeće:

Visoka moda je nešto, čemu svaki dizajner teži i to je ono kada dizajneri imaju slobodu da se prepuste mašti na volju, da ne brinu o troškovima i ceni te haljine. Znate, u visokoj modi se sve radi po meri mušterije i cene su neverovatno visoke. Tu se dizajneri prepuste svojoj imaginaciji. Moja misao-vodilja je bila da kreiram modu, koja je nosiva i koja će izaći na ulice, odnosno, koju će žene nositi. Time sam se vodila i mislim da sam u tome uspela. O tome mi svedoči činjenica da viđam devojke na ulicama u mojim kreacijama. To mi mnogo više znači nego da sam napravila neku kreaciju, koja je lepa, a nenosiva

 

Modna kreatorka Zagorka Kalentić Marković u odeći šarenog kolorita foto: D Ljuboja

 

Zapaženu reviju imale su i dve sestre, Nina i Nela, osnivači brenda Penna Couture. Revija, koja je impresionirala publiku, bila je praćena moćnim efektima. Devojka sa sjajnim krilima otvorila je ovu reviju, koju su ulepšale i dve predivne devojčice. Revije Srpske nedelje mode su iz prvog reda publike pratile i poznate ličnosti, među kojima su bili stilista Srđan Šveljo i košarkašica Milica Dabović.

 

Revija modnog brenda Penna Couture foto: Svetlana Braun

 

Kolekcijom, koja obiluje šarenim bojama u kojoj su dominirale žuta, zelena i crvena, predstavila se Milena Vujačić, crnogorska modna kreatorka, stilistkinja i bivša manekenka. U razgovoru za Foto In magazin govori o inspiraciji za reviju, radu na kultnoj tv emisiji Showroom, koju je regionalni tv auditorijum imao prilike da gleda na Atlas televiziji i zbog čega se odlučila da na večerašnjoj reviji prikaže jednu mušku odevnu kombinaciju:

Inspiracija za reviju se desila na putovanju u Veneciji i upravo zbog toga je tako šarenolika. Naravno, uz Veneciju ide i barokni stil, tako da su materijali kao slikarsko platno. Koristili smo najprirodnije materijale, kao što su svila, svileni brokat i lan

 

Revija Milene Vujačić foto: M Spasić

 

Ono što je privuklo pažnju publike na reviji Milene Vujačić je i prikazivanje samo jedne muške odevne kombinacije, a to kreatorka objašnjava na sledeći način:

Ja, kada sam počela da radim i da se bavim ovim poslom, u principu volim mušku modu i kod nas u Crnoj Gori nije to toliko zastupljeno. Nema nas puno koji radimo i ja radim samo muška odela po porudžbini. Tako da je zbog toga i bio predstavljen samo jedan model muške kreacije

Televizijsku karijeru stiliste definiše sledećim rečima:

Ta ljubav između emisije Showroom, Atlas televizije i mene je trajala osam godina i jako sam ponosna na taj deo svog života. Počela sam da radim na televiziji nakon završetka manekenske karijere. Mislim da posao stiliste i modnog dizajnera ne može jedan bez drugoga, jer kada napravim odevni komad, trudim se da stilizujem sve, da gornji i donji delovi odeće budu skladni. Kada smo radili fotošuting, za stilizovanje smo koristili aksesoare, kako bismo sve to prikazali u jednom drugom svetlu

 

Revija modnog brenda Prik foto: M Spasić

 

Drugo revojalno veče Serbia Fashion Week-a zatvorila je revija modne kreatorke i osnivača modnog brenda  “Prik“, Dušice Županac, gde su dominirali ženski kombinezoni i haljine različitih krojeva.

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.