Sirilu Miratu dodeljena nagrada SFW za najbolju internacionalnu modnu kolekciju

Deveta novembarska Srpska nedelja mode svečano završena dodelom nagrada u Ambasadi Italije u Beogradu foto: Svetlana Braun

Svečanu završnicu devete novembarske Srpske nedelje mode je obeležila dodela nagrada Serbia Fashion Week-a najboljim učesnicima ovog modnog događaja od nacionalnog značaja u Ambasadi Italije u Beogradu. Program je otvorila predsednica Serbia Fashion Week-a, Svetlana Horvat koja se svim prisutnim zahvalila na podršci dok je domaćin, ambasador Italije Đuzepe Manco, poželeo svima dobrodošlicu rekavši da je Italija lider u modnoj industriji i da mu je zbog toga izuzetno zadovoljstvo da ugosti finalnu dodelu nagrada u okviru Serbia Fashion Week-a.

Revija uoči ceremonije dodele nagrada SFW foto: Svetlana Braun

Moderatorke programa svečane dodele nagrada Serbia Fashion Awards su bile glumica Mirka Vasiljević i voditeljka televizije Vojvodine Marina Buljovčić. Od poznatih ličnosti ceremoniji dodele nagrada su prisustvovale tv autorke i voditeljke Vesna Dedić, Snežana Dakić, spisateljica Jelena Bačić Alimpić i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

Zvanice na svečanoj dodeli nagrada SFW u Abasadi Italije u Beogradu foto: Lilit Andrić

Na početku večeri posetioci su imali priliku da vide retrospektivu Nedelje mode koja se dešavala u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma, nakon čega je usledila dodela nagrada. Žiri dodele nagrada su činili bivši direktor modne kuće Žan Pol Gotje Donald Potard, Patricija Guči, član Institucije Visoke mode Francuske Emerik Fransoa, direktor Fashion Clash  festivala iz Mastrihta Branko Popović, predsednica Nacionalne komore za modu Srbije i Srpske nedelje mode Svetlana Horvat, vlasnik pariske medijske kuće House Off  Vilijam Arloti i modni bloger i stilista Kerolajn Paris.

 

Revija Emerika Fransoe na restospektivi dešavanja u Ambasadi Italije u Beogradu foto: Svetlana Braun

Nagradu  za najboljeg mladog dizajnera, koja pruža priliku da dizajner učestvuje na prestižnom avangardnom modnom festivalu Fashion Clash u Holandiji, Ivi Kujundžić uručio je Branko Popović, direktor Fashion Clash festivala. Serbia Fashion Week je organizator najvećeg evropskog takmičenja za mlade talente – European Fashion Talent Designers Competiton, na kojem su ove godine učestvovali studenti sa akademija i fakulteta iz dvadeset zemalja Evrope. Nagradu za najboljeg mladog evropskog dizajnera uručio je Roko Galioti, dobitnik Emy nagrade za svoju modnu emisiju Fashion News Life, Igoru Lukiću. Predsednica platforme Mad Mood Milano, Marijana Mičeli uručila je nagradu koja podrazumeva učešće na ovoj manifestaciji naredne godine Nataši Župac. Na takmičenju Fil Ruž u Parizu, Milica Tričković je bila nagrađena za najbolju kolekciju, te je Milica ovu prestižnu nagradu primila na dodeli Serbia Fashion Awards od Jane Farafanove, suorganizatora ove platforme.

 

Revija Milice Tričković foto: Svetlana Braun

Italijanski ambasador, njegova ekselencija Đuzepe Manco dodelio je nagradu institutu Kordela za uspešno predstavljanje na Serbia Fashion Week-u. Posebnu Nagradu za životno delo Serbia Fashion Week dodeljuje onima koji su presudno uticali na razvoj mode na globalnom nivou. Onima bez kojih moda i dizajn uopšteno, ne bi bili ovo što jesu danas u svetu. Predsednica Serbia Fashion Week-a, Svetlana Horvat dodelila je ovu nagradu počasnoj gošći festivala, Patriciji Guči.

Svetlana Horvat uručuje nagradu za životno delo Patriciji Guči foto: Svetlana Braun

Kamil Kaselit uručila je nagradu za najboljeg muškog modela Milanu Todoroviću, dok je titulu najboljeg ženskog modela ponela Tara Šljukić, kojoj je nagradu dodelio umetnički direktor Serbia Fashion Week-a, Emerik Fransoa.

Emerik Fransoa uručuje nagradu Tari Šljukić foto: Svetlana Braun

Na kraju ovog svečanog događaja, proglašene su glavne nagrade. Nagrada za najbolju internacionalnu kolekciju pripala je francuskom modnom dizajneru Sirilu Miratu, koju mu je uručila Svetlana Horvat, predsednica Serbia Fashion Week-a, dok je nagrada  Most promising young designer otišla u ruke brenda Prik iz Srbije koju im je dodelio Vilijam Arloti, vlasnik pariske medijske kuće House off .

 

Marija Šabić prima nagradu od Patricije Guči foto: Svetlana Braun

Za najbolju žensku kolekciju u nacionalnoj kategoriji nagradu je dobila Marija Šabić, a titulu najbolje srpske muške kolekcije poneo je Boško Jakovljević, koji je zajedno sa subotičkom modnom kreatorkom Marijom Šabić, imao čast da nagradu primi iz ruku čuvene Patricije Guči.

 

Boško Jakovljević je primio nagradu od Patricije Guči foto: Svetlana Braun

Francuski modni kreator Siril Mirat, dobitnik ovogodišnje nagrade za najbolju internacionalnu kolekciju,  za Foto In magazin govori o svojoj nagrađenoj kolekciji, sa fokusom na muškim odevnim kombinacijama:

Odabrao sam da u svoju kolekciju ubacim kodove sportske mode, koji u fokusu imaju košarkaški stil, i odela, koja možemo videti u gradskim izlozima. Moram da naglasim, da su me emocije vodile tokom traženja inspiracije za kreiranje moje kolekcije. Emocije ponekad znaju da nas pritisnu, što zahteva da se zaštitimo od tog emocionalnog pritiska. Zbog toga sam odlučio da koreografija moje revije, koju ste imali prilike da vidite na Srpskoj nedelji mode, bude u stilu odbrambene igre. Reinterpretirao sam odevne kodove na svoj način, dajući kolekciji sportsku i destrukturiranu notu. Kostimi su rađeni od neoprena, koji je izražen na uglovima kostima i time pokazuje surovu stranu muške odevne kolekcije. Sve je to pokriveno okovratnim veznicima, koji daju prefinjenost odeći. Kolekcija je, zapravo, kontrast između brutalnosti i finoće, koju sam nazvao Anti-Couture.

Devetu novembarsku Srpsku nedelju mode je posetilo preko 35.000 osoba, a novac od prodaje ulaznica je bio namenjen za humanitarne svrhe.

 

 

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.