Šta treba da znate ako želite da radite kao stock model

Kada spomenete modeling prva asocijacija koja vam se javlja su uspešni modeli, milioni, poznati brendovi, glamur, blicevi koji sevaju na sve strane. Modeling vam može otvoriti vrata u svet uspešnih, dovesti vas na Forbsovu listu bogatih ali naravno ako ste posvećeni, uporni i imate fizičke predispozicije. U ovom tekstu želimo da vam približimo stok (stock) modeling, granu modelinga koja takođe pruža zabavu, ogromno iskustvo, mnogo poznanstva i dobru zaradu.


Foto: Fotostorm studio / iStock

Svako ko je poželeo da se bavi ovim poslom morao je da se zapita „posedujem li tražene karateristika da bih postao uspešan model?“. Naš odgovor je da, a kroz ovaj tekst ćemo vam to i obrazložiti.

Stock predstavlja divan svet komercijalne fotografije koji vas nužno ne tera da vaše telo uklapate u šablonski izgled, sa tačnim merama i simetričnim licem. Često osobe koje na prvi pogled ne biste nazvali modelom, jer noge nisu dovoljno duge, a telo nema mere 90 – 60 – 90, niti je isklesano poput Apolonovog, upravo može biti idealan kandidat za stock.

Stock model mora biti negovan

Ipak nećemo vas dovoditi u zabludu. Stock model mora biti negovan, ono što je njegov ili njen glavni adut je blistav osmeh, glatka koža i sjajna kosa. Poneke nesavršenosti se uvek mogu dovesti u red u photoshopu ali verujte, nijednom fotografu se ne mili da na obradi vaše fotografije izgubi previše vremena. Stock fotografi dobro znaju da je u ovom poslu količina fotografija i kontinuitet u radu bitan za postizanje uspeha.

Mimika, gluma i emocije

Da biste bili dobar stock model u sebi morate posedovati žicu za glumu. Lako menjanje raspoloženja i sposobnost da je mimikom lica prenesete fotografu je ključ za uspeh. Neka vas ovo ne uplaši jer ako imate jaku želju da se oprobate u ovom poslu, sve se da naučiti marljivim radom i trudom. Uparavo vežbanje pred ogledalom može vam olakšati da bolje pokazujete svoju facijalnu ekspresiju.

Budite opušteni

Iznad svega i na prvom mestu treba istaći opuštenost pred kamerama. Strah u očima i zgrčenost tela teško je sakriti, a izmontirani spontani trenutci su srž stock fotografisanja. Uvek prilikom fotografisanja težite da dočarate trenutak, da se uživite u okruženje i da dobro komunicirate sa svima koji su sa vama na setu.

Teško je praviti se da vam je ugodno sa nekim koga ste upoznali pre samo nekoliko minuta ali u tome se vidi veličina i profesionalnost stock modela. Kada ste na snimanju neka zagrljaji vrcaju od ljubavi, smejte se grohotom i od srca, pokažite sjaj u očima, prenesite energiju kroz objektiv. Napravite dobru atmosferu i zabavljajte se. Na ovakav način istinski ćete uživati u fotografisanju, daćete najbolje od sebe, fotografi će dobiti sjajne fotografije, a vi učestale angažmane.