Stilista pop zvezde Gven Stefani na Srpskoj nedelji mode u Novom Sadu

Predsednica Srpske nedelje mode Svetlana Horvat je svečano poželela dobrodošlicu Patriciji Guči u Srbiju foto: Vladimir Veličković

Četvrto modno veče Srpske nedelje mode u Novom Sadu je proteklo prikazivanjem revija muško-ženske mode modnih kreatora iz Srbije, Grčke, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske. Publika Serbia Fashion Week-a je na samom početku modne večeri bila u prilici da uživa posmatrajući kolekciju haljina u etno stilu grčkog modnog kreatora Mariosa Karavasilisa, a poseban detalj revije su bile balske maske, koje su manekenke nosile na licu.

Revija Mariosa Karavasilisa foto: Vladimir Veličković

 

O etno stilu kao dizajnerskom izrazu i značenju maski kao modnog detalja modni kreator Marios Karavasilis govori za Foto In magazin:

Maske, koje su nosile manekenke, su sastavni deo koncepta večerašnje revije. Reč je o haljinama, kao što ste i videli, rađenim u etno stilu, koje ne spadaju u nosive kreacije, nego u izložbene eksponate. Maska kao modni detalj simbolizuje osobenost i čini moju dizajnersku priču unikatnom u smislu modnog dizajna. Etno stil je moj favorit jer volim da kombinujem različite detalje budući da ne težim ka tome da kroz dizajnerski rad prikažem svoje emocije.

 

Novosadska nedelja mode foto: Vladimir Veličković

O grčkoj modnoj sceni kaže sledeće:

Mi u Grčkoj imamo razvijenu modnu scenu. Imamo dobre, kvalitetne i nosive odevne kombinacije. Ulaže se dosta u komercijalne modne kolekcije i smatram da imamo dobre dizajnere visoke mode, koji svoj rad mogu da predstave na globalnom nivou.

 

Revije iz drugog ugla foto: Vladimir Veličković

 

Zatim je svoju kolekciju kupaćih kostima za leto 2018.-e godine publici u Novom Sadu predstavio američki modni dizajner i stilista Erik Roset iz Los Anđelesa, koji je redovan gost Srpske nedelje mode. O svojoj odluci da kolekciju kupaćih kostima predstavi na novembarskoj Srpskoj nedelji mode i saradnji sa holivudskim zvezdama modni kreator i stilista Erik Roset govori za Foto In magazin:

 

Revija Erika Roseta foto: Vladimir Veličković

 

Tradicionalno, u svetu mode i u sezoni modnih revija u Sjedinjenim Američkim Državama, kolekcije za sledeću modnu sezonu se prikazuju u aktuelnom modnom periodu, tako da sam ja predstavio svoje kolekciju za 2018.-u godinu. U  Njujorku, Parizu i Milanu se sada prikazuju u okviru nedelja mode kolekcije za modnu sezonu 2018.-e godine. Shvatam da se na Srpskoj nedelji mode prikazuju modne kolekcije, koje su trenutno aktuelne, ali smatram da je to promašaj.

 

Patricija Guči je iz prvog reda posmatrala revije foto: Vladimir Veličković

 

O svojoj modnoj saradnji sa holivudskim zvezdama govori sledeće:

Imam odličnu poslovnu saradnju sa zvezdama crvenog tepiha. Radim sa Gven Stefani kao stilista. Ona je bila zaštitno lice moje kolekcije naočara prošle godine. Jedan sam od saradnika televizijskog talent takmičarskog programa Amerika ima talenat. Uvek angažujem poznate ličnosti da rade moje modne revije.  Radim sa svetskim modelima, koje rado angažujem, a posebno bih izdvojio saradnju sa manekenkom Điđi Hadid. Radim i kao modni skaut i mogu reći da svi modeli, koje sam ja iznjedrio, rade za brendove kao što su Dior, Šanel i Guči. Sve te manekenke su počele da rade sa mnom, kada su imale četrnaest/petnaest godina, a sa osamnaest godina su počele da rade za globalne brendove.

 

Emerik Fransoa, Svetlana Horvat, Patricija Guči i Donald Potard foto: Vladimir Veličković

 

O partnerstvu sa timom Srpske nedelje mode govori sledeće:

Upoznao sam se sa Svetlanom Horvat, putem kontakata koje sam imao i odlučio sam da razvijem svoje dizajnersko poslovanje na evropsko tržište. Sarađujem sa brojnim evropskim modnim kreatorima, i svaki put, kada dođem u Srbiju, se zabavim radeći svoj posao. Srpska modna scena je veoma tradicionalna i romantična, a američka modna scena je više ekstravagantna, dok se u Srbiji obraća pažnja na detalje i kolorite tkanina, što kreacijama daje određenu dozu romantike.

 

Srpska nedelja mode u evropskom stilu foto: Vladimir Veličković

 

Nakon Erikove revije, publici se obratila predsednica Srpske nedelje mode i Nacionalne komore za modu Srbije Svetlana Horvat poželevši dobrodošlicu u Srbiju specijalnoj gošći devete novembarske Srpske nedelje mode Patriciji Guči, koja je u tom trenutku prvi put stigla u Novi Sad. Od poznatih zvanica revije su iz prvog reda publike pratili stilisti Filip Maksimović i Srđan Šveljo, voditeljka televizije Vojvodine Nataša Ilić i član Gradske uprave za kulturu Novog Sada Dalibor Rožić.

 

Svetlana Horvat, Patricija Guči i Donald Potard foto: Vladimir Veličković

 

Revijalni program je nastavljen prikazivanjem kolekcije ženske mode beogradske modne kreatorke Lepe Danojević, vlasnice domaćeg brenda Lepa Couture, koja je večerašnju kolekciju predstavila i publici na nedelji mode u Sankt Peterzburgu. Za Foto In magazin modna kreatorka Lepa Danojević govori o kristalima kao detaljima njenih ženskih kreacija, čije su revijalno prikazivanje pratili zvuci flaute:

 

Revija domaćeg brenda Lepa Couture foto: Svetlana Braun

 

Ja uvek, umesto šljokica, koristim kristale kao ručni rad u izradi svojih kolekcija, kao i čipke koje imaju kristale u sebi

Kreatorka je prokomentarisala šta misli o animal print stilu u modi, budući da je nosila čizme u animal print koloritu:

Iskreno da Vam kažem, uvek volim da nosim tako neku otkačenu varijantu obuće, da to kombinujem sa jednostavnim odevnim kombinacijama, tako da je meni to šik.

 

Modna kreatorka Lepa Danojević u razgovoru sa novinarima foto: Anđela Zec

 

Veoma zapažena revija novosadskog dizajnera Mladena Milivojevića Barona pod nazivom Ringišpil vratila nas je u detinjstvo jer i sam ringišpil simbolizuje igru, a Mladen s ponosom ističe da sve što radi i stvara u životu smatra jednom velikom zabavnom igrom. Kao i do sada i na jesenjem izdanju Serbia Fashion Week-a Baron se predstavio sa kolekcijom i za muškarce i za žene. Muška kolekcija ovog puta u sebi nosi dozu ozbiljnosti, dok je ženska kolekcija propraćena kombinacijom materijala poput svile, pamuka i muslina, brokata sa šljokičastim i kristalnim detaljima. Mladen ističe da je ova kolekcija nastavak na prethodnu kolekciju koju smo imali prilike da vidimo na aprilskom izdanju Serbia Fashion Week-a jer obe kolekcije imaju zajedničku srž inspiracije a to je ljubav prema Vojvodini.

 

Revija Mladena Milivojevića Barona foto: Vladimir Veličković

 

Nakon modne prezentacije svoje kolekcije u Italiji i Francuskoj, niška modna kreatorka Milica Tričković, dobitnica ovogodišnje nagrade Pariske nedelje mode za najbolju mladu modnu dizajnerku, je novosadskoj publici predstavila svoju kolekciju čipkastih ženskih kombinezona, a za Foto In magazin govori o svojoj kolekciji:

 

Revija Milice Tričković foto: Svetlana Braun

 

Što se tiče ove kolekcije, rađena je u patchwork tehnici, koja podrazumeva kombinaciju različitih materijala, tako da je to nešto što je karakteristično za moj rad, s tim što je ovog puta taj patchwork dorađeniji goblenom, koji predstavlja naše srpsko nacionalno obeležje.

 

Revija Emerika Fransoa foto: Svetlana Braun

 

Na završnici ove modne večeri je nastupio francuski modni kreator Emerik Fransoa, kostimograf prestižne Pariske opere, potpredsednik Nacionalne komore za modu Srbije i član institucije Visoke mode Francuske. Emerik uspeva da spoji sve svoje kvalitete i napravi pravi događaj od svoje revije.  U svojoj kolekciji pod nazivom  ICONS  prikazao je ono što se od njega i očekuje – da kroz materijale i dezene donese makar na jedno veče elegantni i glamorozni duh Pariza u Novi Sad.

Galerija fotografija sa protekle večeri SFW

Foto: Vladimir Veličković/ Anđela Zec

 

Revija Mariosa Karavasilisa

Kreacija u etno stilu Mariosa Karavasilisa

Manekenke su nosile balske maske na reviji Mariosa Karavasilisa

Zlatni kolorit etno stila haljina

Revija Emerika Fronsoa

Bekstejdž Srpske nedelje mode nakon završnice revija

Duh Pariza na reviji Emerika Fransoa

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.