Suzana Perić oduševila publiku svojom kolekcijom inspirisanom srpskim kneginjama

Glumica Jelena Gavrilović je nastupila pred početak revije Suzane Perić foto: Svetlana Braun

Završno veče ovogodišnje novembarske Srpske nedelje mode, u organizaciji Nacionalne komore za modu Srbije i uz finansijsku podršku Grada Novog Sada i Vlade Vojvodine, su obeležile revije modnih kreatora iz Srbije, Italije, Mađarske, Holandije i Francuske, kao i revije finalista takmičenja za najtalentovanije srpske i evropske mlade modne dizajnere.

 

Revija mađarskog modnog brenda Tici foto: Svetlana Braun

 

Revijalni program manifestacije Serbia Fashion Week je otvorila revija italijanskih modnih dizajnera platforme Mad Mood Milano, u okviru koje su prikazane elegantne haljine. Saradnja Serbia Fashion Weeka i platforme Mad Mood Milano zasniva se na razmeni dizajnera, te se sinoć brojnoj publici predstavilo devet dizajnera sa Instituta mode iz Milana. Tokom ove revije dominirala je crna boja, svečane duge haljine sa dodacima cirkona i mrežice i mnogim detaljima. Njihova predstavnica Marija Najmićenti je drugi put na Serbia Fashion Week-u i kako kaže, svaki put je sve bolje.

 

Kreacije mađarskog modnog brenda Tici foto: Anđela Zec

 

Zatim je prikazana revija mađarskog brenda Tici , na kojoj su manekenke nosile midi suknje i kreacije urbanog stila, gde su dominirali crveni i plavi koloriti. Predstavnik mađarskog modnog brenda Tici i nedelje mode u Budimpešti Žalek Balaž je za Foto In magazin govorio o ovoj kolekciji ženske mode urbanog stila:

 

Predstavnik nedelje mode u Budimpešti i mađarskog modnog brenda Tici Žalek Balaž daje izjavu za medije foto: Anđela Zec

 

Ovoga puta smo doneli na Srpsku nedelju mode jednu specijalnu kolekciju iz Budimpešte. Modni kreator, čiju ste reviju imali prilike da vidite, se zove Tici i njegova kolekcija je osvežavajuća, da se tako izrazim, odnosno, to je pin up kolekcija ženske mode

 

Kolekcija ženske mode u pin up stilu brenda Tici foto: Anđela Zec

 

Finalisti srpskog i evropskog modnog takmičenja za najtalentovanijeg mladog modnog dizajnera su publici u Novom Sadu predstavili svoje modne kreacije i tom prilikom debitovali u ulozi modnog kreatora. Među finalistima su bile mlade nade srpske dizajnerske scene Iva Kujundžijević, Katarina Vučićević i Kristina Ivković. Svoje utiske je sa čitaocima Foto In magazina podelila mlada dizajnerka Katarina Vučićević:

Kada sam videla da je izašao konkurs za ovo takmičenje, delovalo mi je kao super prilika za mlade dizajnere da pokažu svoj rad. Ovo je jedan od najvećih događaja u zemlji, tako da sam odmah odlučila da se prijavim za konkurs. Svoje kreacije sam izlagala već na Fashion Selection-u 2014.-e godine u Beogradu i ove godine takođe na Belgrade Fashion Week-u i ovo mi je sada u Novom Sadu treće izlaganje. Mislim da je za Novosadsku nedelju mode bila mnogo bolja konkurencija.

 

Revija holandskog modnog dizajnera Daira foto: Svetlana Braun

 

Kolekciju koja se na poslednjoj večeri Serbia Fashion Week-a izdvojila po ekstravagnciji i izazovnim kreacijama, predstavio je holandski dizajner Dair. Sudeći po reakcijma, modeli veselih boja oduševili su novosadsku publiku.

Predsednica Nacionalne komore za modu Srbije i idejni tvorac Srpske nedelje mode Svetlana Horvat je, u društvu francuskog kreatora visoke mode i potpredsednika Nacionalne komore za modu Srbije Emerika Fransoa održala govor povodom završnice devete novembarske nedelje mode u Novom Sadu.

 

Predsednica i potpredsednik Nacionalne komore za modu Srbije Svetlana Horvat i Emerik Fransoa su održali govor na završnici devetog novembarskog SFW foto: Anđela Zec

 

Revijalni program je nastavljen revijom muško-ženske mode francuskog modnog kreatora Sirila Mirata, na kojoj su upečatljive bile muške kreacije u crnom koloritu, a manekeni su nosili maske preko ustiju. Revija je počela u mraku koreografijom, koja je podsećala na viteške igre.

 

Revija francuskog modnog kreatora Sirila Mirata foto: Svetlana Braun

 

Srpska modna kreatorka Suzana Perić , koja na domaćoj modnoj sceni radi već dvadeset godina, je oduševila sve prisutne svojom kolekcijom ženske mode pod nazivom Kneginja. Kreatorka je inspiraciju za reviju pronašla u stilu života srpskih kneginja, a na otvaranju revije je nastupila glumica Jelena Gavrilović, koja je otpevala pesmu britanske grupe Florence and the Machine  No light, no light , uz pratnju plesačkog para. Jedna od manekenki revije Suzane Perić je bila i Olivera Balašević, koja je najavljena kao panonska kneginja.

 

Olivera Balašević na reviji Suzane Perić foto: Svetlana Braun

 

Jedan od publici omljenih učesnika Serbia Fashion Week-a, Boško Jakovljević ponovo je napravio pravi šou. Reviju je otvorila srpska pop pevačica Ana Stanić, uz igru baletskog plesača Milana Gromilića, a ispartili su je mnogi strani i domaći dizajneri koji su se već prestavili proteklih dana na Serbia Fashion Week-u, među kojima je bila i počasna gošća Nedelje mode, Patricija Guči. Kako Jakovljević kaže trudi se kombinuje sportski stil sa odelom, naravno pod uslovom da to neko ume da iznese.

 

Pevačica Ana Stanić na reviji Boška Jakovljevića foto: Svetlana Braun

 

Prema njegovim rečima, oni koji vole da se dobro oblače vode računa da materija bude u trendu, trudi se da kreira od odela prema sportu i sport prema odelu. Za kraj, Boško je dodao da je tokom manifestacije video dve divne revije, koje su mu dale nove ideje.

 

Revija Boška Jakovljevića foto: Dragana Tintor

 

Čast da zatovri novembarsko izdanje Serbia Fashion Week-a pripala je dizajnerki Mariji Šabić koja je uz ovu manifestaciju od samog početka. O svojoj ženskoj kolekciji visoke mode i svetlom koloritu kreacija subotička modna kreatorka Marija Šabić govori za Foto In magazin:

 

Revija Marije Šabić foto: Svetlana Braun

 

Ovog puta sam koristila vrlo nežni lamirani muslin za izradu svoje kolekcije, koji lepo pada, deluje nežno, ali je istovremeno i vrlo vazdušast, mogu da kažem da u nekim naborima pada. Isto tako sam koristila i čipku, i to više vrsta čipke, kao i uvek. To je moj zaštitni znak, ali bitno je koristiti čipku na jedan određeni način, prosto, ne treba nikada preterati sa njom.

 

Subotička modna kreatorka Marija Šabić u razgovoru sa novinarima foto: Anđela Zec

O povezanosti svetlog kolorita i visoke mode govori sledeće:

Ne bih rekla da je svetli kolorit neki sinonim za visoku modu, jer to mogu biti i svetle i tamne boje, nego je reč o mojoj kolekciji za proleće/leto 2018.-e godine i tim povodom sam mislila da iskoristim te, za mene, svetle i neuobičajene boje.

Deseta jubilarna Srpska nedelja mode će se održati u Novom Sadu u aprilu sledeće godine.

 

Galerija fotografija sa završnice devetog novembarskog SFW

Foto: Anđela Zec

Pin up ženska moda kolekcije mađarskog brenda Tici

Olivera Balašević u razgovoru sa novinarima

Glumica Jelena Gavrilović u press room-u

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.