Tamna strana Novosadske nedelje mode

Iza kulisa Novosadske nedelje mode nije sve tako glamurozno kao što izgleda foto: Vladimir Veličković

April u Novom Sadu je protekao u znaku i sjaju Srpske nedelje mode koja se održala u Kongresnom centru  “Master”. Ovogodišnju Novosadsku nedelju mode koja je okupila trideset modnih kreatora iz zemlje i inostranstva je na završnici francuski modni kreator i potpredsednik Srpske modne komore Emerik Francois proglasio za petu najprestižniju evropsku modnu manifestaciju.

Aprilska nedelja mode 2017 u Novom Sadu foto: Vladimir Veličković

Aprilska nedelja mode 2017 u Novom Sadu foto: Vladimir Veličković

Međutim, svima je dobro poznato da od evropskih prestižnih modnih manifestacija poput Milanske, Londonske, Berlinske i Pariske nedelje mode mogu pozamašne sume novca zaraditi modni dizajneri, koji svoj višemesečni rad realizovan kao finalni proizvod u vidu modne kolekcije  prodaju klijentima iz publike ovih modnih dešavanja i muško – ženski modeli koji su radili revije tih kreatora, ali se postavlja pitanje, uzimajući u obzir sve ove fakte, može li Novosadska nedelja mode parirati evropskim nedeljama mode?

Glamurozna scena prikriva tamnu stranu foto: Vladimir Veličković

Glamurozna scena prikriva tamnu stranu foto: Vladimir Veličković

Moda predstavlja domen primenjene umetnosti čiji je krajnji proizvod odevna kombinacija kao što je krajnji proizvod grafičkog dizajna ambalaža nekog prehrambenog proizvoda.

Manekeni su u istom rangu sa manekenkama foto: Vladimir Veličković

Manekeni su u istom rangu sa manekenkama foto: Vladimir Veličković

Nedelje mode su događaji koje organizuju nacionalne komore za modu država gde se održavaju i njihove prioritetne uloge su da omoguće modnim kreatorima da prikažu svoje odevne kombinacije koje su nastale nakon dugoročnog rada, zaradu manekenkama i manekenima od nošenja te odeće uoči tih modnih manifestacija i publiku koju će pretežno činiti potencijalni kupci tih modnih kolekcija. Srpska nedelja mode koju svake godine organizuje Nacionalna komora za modu Srbije u aprilu i novembru u Novom Sadu, nažalost, samo ispunjava jednu prioritetnu ulogu nedelja mode evropskog ranga. Ta prioritetna uloga se odnosi na pružanje mogućnosti srpskim i inostranim modnim kreatorima da prikažu svoje modne kolekcije.

Srpske manekenke su nezadovoljne svojim položajem foto: Vladimir Veličković

Srpske manekenke su nezadovoljne svojim položajem foto: Vladimir Veličković

Međutim, poražavajuća je činjenica da komercijalni uspeh, koji se svuda u Evropi smatra dokazom kvaliteta rada modnih stvaraoca, Novosadske nedelje mode izostaje. Publiku Srpske nedelje mode najvećim delom čine novinari koji sa podsmehom i dozom ironije komentarišu modne revije govoreći da kreatori kupuju najjeftinije materijale iz Turske i time omalovažavaju njihov rad.

Nije sve sjajno kao što izgleda na modnoj pisti foto: Vladimir Veličković

Nije sve sjajno kao što izgleda na modnoj pisti foto: Vladimir Veličković

Prilikom davanja izjava za medije su svi domaći i inostrani modni dizajneri bili saglasni u jednom, a to je da ni jednu kolekciju posle završnice Srpske nedelje mode nisu mogli prodati publici koja je aplaudirala njihovim revijama. Poznato je da manekenke i manekeni u Srbiji ne mogu prosperirati u ekonomskom smislu i njihov angažman na revijama u okviru Srpske nedelje mode nije bio plaćen novcem nego komadima odeće modnih dizajnera čije su revije radili. Ukusi su različiti, pa tako i modni ukusi manekenki koji se mogu oceniti na osnovu komentara iz bekstejdža i komentarisanje u ovom tonu otkriva tamnu stranu Srpske nedelje mode koja je vidljiva samo ljudima koji su se našli iza scene ovog glamuroznog modnog događaja u ulogama članova organizacionog tima i medijskih izveštača.

Manekenke Novosadske nedelje mode umesto honorara dobiju odevne predmete sa dizajnerskim potpisom foto: Vladimir Veličković

Manekenke Novosadske nedelje mode umesto honorara dobiju odevne predmete sa dizajnerskim potpisom foto: Vladimir Veličković

Tamna strana se odnosi na omalovažavanje rada modnih kreatora koje je proisteklo iz komentarisanja publike, kojoj osim novinara i fotoreportera po službenoj dužnosti, tu nije bilo mesto jer ne predstavlja buduće kupce tih modnih kolekcija i komentarisanja manekenki, koje time izražavaju svoje nezadovoljstvo cenom rada na Srpskoj nedelji mode, a ta cena je neka haljina domaćeg ili inostranog modnog kreatora čiju su reviju radile. Uzeći u obzir sve ove činjenice, da li Novosadska nedelja mode može biti evropskog ranga?

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.