Top 5 najboljih frizura svih vremena

Greta Garbo- predstavnica elegancije zlatnog doba Holivuda foto: profimedia

Frizura je oduvek oslikavala fizičku stranu ličnosti svakog pojedinca u svim životnim dobima, a medijska analiza frizure kao fenomena takozvanog selebriti imidža pripadnika glumačke i muzičke garde zlatnog doba Holivuda je tokom pedesetih godina prošlog veka označila izjednačenje običnih ljudi sa slavnim i svetski poznatim ličnostima. To izjednačenje se odnosilo na činjenicu da je frizura bila nešto što finansijski isto vredi na kosi obične osobe i javne ličnosti, koja je bila imućnija od pojedinca čiji je idol bila, toga perioda razvitka svetske šou biznis scene. U tom periodu su žene i devojke najčešće nosile kratke frizure sa šiškama, dok su muškarci čvrsto negovali imidž kratko ošišane kose. Ženska kosa je uvek bila glavna asocijacija na frizure, što se ne odnosi na stav nekih osoba da su žene po pitanju frizura neravnopravne sa muškarcima već na upečatljivu moć češće promene frizure, budući da je svaka žena barem jednom u životu menjala dužinu i boju kose. Predstavljamo vam top 5 frizura koje su uvek u trendu i samim tim ne zahtevaju pomno praćenje modnih trendova.

Bob frizura

Bob frizura

Bob frizura

Bob frizura je bila sastavni deo damskog imidža šezdesetih godina prošlog veka i dan danas je u trendu koji ne prolazi. Karakteriše je jednostavno održavanje, srednja dužina kose i šiške.

Paž frizura

Paž frizura

Paž frizura

Paž frizura se od bob frizure razlikuje po dužini i izostavljanju šiški, odnosno, šiške nisu obavezan detalj frizure, a dužina je najčešće asimetričnog kroja.

Punđa

Frizura sa punđom

Frizura sa punđom

Punđa takođe predstavlja nezaobilaznu frizuru za dugu kosu koja je najprikladnija u svečanim prilikama i dame sa dugom i poludugom kosom je obično biraju za svečane događaje.

Rep

Kosa vezana u repu izgleda elegantno

Kosa vezana u repu izgleda elegantno

Rep frizura je prava “tri u jedan” frizura, a taj tri u jedan se odnosi na tri stavke koje čine jednostavnost frizure, mogućnost vezivanja kose u svakom trenutku i pritom elegantan izgled kose vezane u jednostavnom repu bez odlaska kod frizera.

Pletenica

Pletenica riblja kost

Pletenica riblja kost

Pletenica važi za omiljenu žensku frizuru mlađe populacije, a naročito tinejdžerki, čiji je najpoznatiji oblik pletenica zapletena kao riblja kost.

Činjenica da je kosa vizuelni element spoljašnjosti svake osobe i da predstavlja svojevrsni eksperiment sa različitim frizurama, omogućuje svim frizerima – frilenserima i početnicima da se uloguju na nekoj internet platformi radi ostvarenja ciljanog angažmana ili učešća u nekom projektu.

Izvor fotografija: profimedia

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.