Tribina o fotografskoj delatnosti kao ženskoj profesiji

Tribina " Osvajanje profesije-fotografkinje" foto: Fondacija 021

Tribina pod nazivom “Osvajanje profesije – fotografkinje” se održala u četvrtak 24. avgusta u organizaciji Udruženja “Ženske studije i istraživanja” i Fondacije 021 u okviru projekta “Creating a new public view on Women”, koji je finansiran od strane Evropske Unije u Radio cafeu u Novom Sadu. Učesnice diskusije o fotografiji kao ženskom zanimanju su bile dr Gordana Stojaković , koordinatorka projekta “Znamenite žene Novog Sada” i prof. dr Svenka Savić, koordinatorka Udruženja “Ženske studije i istraživanja”.

Tribinu su diskusijom na temu angažmana žene u fotografskoj profesiji otvorile moderatorke programa, studentkinje žurnalistike Sandra Maksimović i Anja Lalović.

Profesija fotografkinje je relativno nova u dvadesetom veku i u početku je bila svojina samo muškaraca, ali sada vidimo da je to jedna omasovljena profesija i zahvaljujući tehnologiji je postala vlasništvo svih ljudi danas –  istakla je moderatorka programa Sandra Maksimović na početku diskusije.

Svim prisutnima se prvo predstavila profesorka Svenka Savić, koja je kao učesnica projekta istakla da je cilj Udruženja “Ženske studije i istraživanja” afirmacija znanja iz visokoškolskog obrazovanja za žene i afirmacija žena iz svih nacionalnih zajednica Vojvodine. Savić  je naglasila da su mnoge članice Udruženja danas afirmisane u javnom životu, a jedna od njih je i Čila David, fotoreporterka koja se izvinila zbog nemogućnosti da učestvuje na tribini. Moderatorka programa Anja Lalović se svim prisutnima izvinila u ime fotoreporterke Ane Lazukić, koja nije prisustvovala događaju na kom je trebalo da učestvuje i moderatorka je tom prilikom pročitala delove iz biografije Ane Lazukić, koja se smatra najznačajnijom fotorepoterkom u vojvođanskom novinarstvu. Svoju fotografsku karijeru je započela 50-tih godina prošlog veka u tadašnjem novosadskom foto-klubu “Branko Baić”, a izlagačku aktivnost je započela 1958. godine pod imenom Ana Hem. Profesorka Svenka Savić je dodala da je prva tribina o fotografskom opusu Ane Lazukić organizovana 2001. godine. Dr Gordana Stojaković je istakla činjenicu da su fotografkinje veći deo fokusa istraživanja u ženskim studijama u proteklih dvadeset godina i naglasila da je Katinka Stakić bila prva žena koja je imala sopstveni fotografski atelje u Novom Sadu, o čemu svedoči reklamna fotografija iz 1909. godine koju je publika tribine bila u prilici da vidi.

Cilj ove tribine je bila polemika o tome kako je tokom dvadesetog veka proteklo ulaženje žena u jednu, sada modernu profesiju, kada su žene postale izjednačene sa muškarcima u fotografskoj delatnosti.

 

Izvor fotografija: Fondacija 021

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.