Ulaganje u lični napredak na putu ka gradnji fotografske karijere

Mlada nada srpske fotografske scene Lilit Andrić foto: privatna arhiva

Fotografija je zanat, svaki zanat se vežba, tako da je skroz kul s vremena na vreme uzeti neki 30 day challenge i tražiti kadrove na zadatu temu u svakodnevnom  životu

Lilit Andrić, apsolventkinja fotografije

 

Lilit Andrić je studentkinja završne godine Odseka za fotografiju na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu i članica foto tima Novosadske nedelje mode. Za Foto In Magazin govori o akademskom proučavanju fotografije, sa kojim se upoznaju svi oni koji odluče da završe studije fotografije.

Foto: Lilit Andrić

 

Kako biste iz ugla studentkinje fotografije stručno definisali izraz- fotografija ?

Prava definicija reči fotografija, kao što većina čitalaca već svakako zna, jeste da se sastoji iz grčkih reči phos – svetlost i graphis što znači zapis. Lično u mom slučaju ima značenje da fotografija treba da bude zapis jednog trenutka, dobro zabeležen momenat koji se nikad neće ponoviti. Zato zaobilazim previše izmena u fotošopu i slicno.

Koliko ste zadovoljni dosadašnjim studiranjem na Odseku za fotografiju Visoke tehničke škole strukovnih studija u Novom Sadu ? 

Izuzetno sam zadovoljna profesorskim kadrom, Sibila, koja je zadužena za fotografiju je žena koja ima iskustva i zna uvek valjano da nas usmeri. Tu su još i Jelena, Srđan, Karolina. Uglavnom svi imaju razumevanja za obaveze i niko neće tražiti previše našeg vremena, nego će se lepo potruditi da nam objasne ono što tražimo. Sa druge strane, loša stvar jeste nastavni program koji je malo zastareo, pre par nedelja je čak asistentkinja rekla nešto poput “Postoji i digitalna štampa, ali to nećemo pošto je malo novija prica ’’.

 

Šta su, po Vašem mišljenju, prednosti studijskog programa za fotografiju, uzimajući u obzir činjenicu da je bavljenje fotografijom zanat, koji traži poznavanje tehničkog upravljanja fotoaparatom ? 

Najveća prednost i jeste baš to povezivanje sa kvalitetnim profesorima, usput, povezuju se i studenti i ja bar lično mnogo lakse naucim nešto ako čujem mišljenja i pitanje svojih kolega. Takođe, osoba dok je student ima mnogo finansijskih olakšica u društvu i mnogo više prilika za programe poput AIESEC praksi ili Erasmus razmena studenata. Tako da, ako baš osoba bira šta da studira, a neće da joj nešto previše vremena to oduzima, a da i dalje ima ponuđene prilike – fotografija je smer koji se uklapa u to.

 

Foto: Lilit Andrić

 

Koji se sve profesionalni fotoaparati mogu naći na tržištu i koji je, posmatrano iz Vašeg stručnog ugla posmatranja, u tehničkom smislu najefikasniji za rad ?

Iskreno, nisam neki stručnjak za opremu kad su u pitanju aparati, uglavnom zato što sam pored svega student i većina njih su mi malo nedostižni. Više mi je stalo do objektiva, gde izdvajam 35mm zato što je fotografu neretko najviše prijatan, najlakše se prilagodi na njega jer je kadar najsličniji ljudskom pogledu.

 

Možete li sa čitaocima Foto In magazina podeliti neku fotografsku preporuku, koju ste čuli od profesora ili dugogodišnjih fotografa ?

Najbolja preporuka je zasigurno ono čime su mi svi ispirali glavu, a to je “Uči Lilit, istražuj i pitaj”. Informacije nikad neće doći same od sebe do nas, a kako skrećemo u kojekakve uličice dok istražujemo na našem putu, možemo naleteti na gomilu stvari koja će nas navesti da postavimo sebi jos više pitanja i saznamo više. Takođe, fotografija je zanat, svaki zanat se vežba, tako da je skroz kul s vremena na vreme uzeti neki 30 day challenge i tražiti kadrove na zadatu temu u svakodnevnom životu.

          

U kojoj meri je teško izgraditi fotografsku karijeru u Srbiji, imajući u vidu mogućnosti rada poput posla stokera i fotorepoterskog angažmana ?

Izgraditi fotografsku karijeru u Srbiji kao i bilo gde drugde, ne bi trebalo da bude previše teško ukoliko je osoba istrajna i ulaže dosta svog vremena i truda na lični napredak, kao i na povezivanje sa kolegama i klijentima, zato što ništa ne može da otvori čoveku vrata više nego dobra reč. Možda je čak u Srbiji lakše nego negde u inostranstvu, zato sto se manje ljudi interesuje za fotografiju i manje njih može sebi da priušti opremu na početku.

 

Foto: Lilit Andrić

 

Na ovogodišnjoj srpskoj novosadskoj nedelji mode ste radili kao oficijalni fotograf. Kakva su Vam očekivanja u daljem razvoju karijere ?

Glavna prednost rada na nedelji mode jeste što uz dovoljno truda i isticanja sebe, možeš da stupiš u kontakt sa istaknutim dizajnerima, blogerima i generalno ljudima koji ti mogu otvoriti mnoga vrata. Takođe je neki vid testa izdržljivosti, pošto svaki dan imaš stvari da ispratiš, a sve fotografije moraš pripremiti i poslati do sledećeg dana u 10 ujutru kako bi događaj bio ažuran i prisutan u medijima na pravi način.

 

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.