Urbani stil odevanja se može videti na filmu

Novosadska glumica Jelena Galović foto: privatna arhiva

Pozorišni kostimi zavise uvek od likova i koncepta same predstave, tako da je urbani stil odevanja zastupljen onoliko koliko odgovara priči

Jelena Galović, glumica

 

Novosadska glumica Jelena Galović, koja tumači jednu od glavnih ženskih uloga u filmskom ostvarenju Dragana Pešikana Prokleti pas i koju ljubitelji pozorišta mogu videti na sceni Pozorišta mladih , je dočarala lik slavne meksičke slikarke Fride Kalo na modnoj pisti u okviru nedavno završene devete Novembarske nedelje mode u Novom Sadu. Za Foto In magazin govori o svom modnom iskustvu i scenskom stilu oblačenja.

 

Jelena Galović u filmu Prokleti pas foto: privatna arhiva

Na nedavno završenoj Srpskoj nedelji mode ste učestvovali na reviji novosadskog modnog brenda Zaga modne kreatorke Zagorke Kalentić Marković. Kako je počela Vaša modna saradnja ?

Prijateljica Nataša Vranesević, dizajnerka i kostimografkinja, koja je sarađivala sa Zagom na njenoj kolekciji, me je povezala sa njom.

 

Koreografija modne revije je bila u stilu slavne meksičke slikarke Fride Kalo, koja je ostala upamćena po svom nesvakidašnjem vizuelnom identitetu. Koliko je Vama, posmatrano iz ugla glumice, bio inspirativan ovaj modni angažman ?

Frida Kalo je za mene velika inspiracija, tako da je bilo veliko zadovoljstvo raditi bilo šta što slavi njen lik i delo.

Na modnoj sceni je dočarala lik čuvene Fride Kalo foto: Svetlana Braun

Koliko je zahtevno odglumiti Fridu Kalo na sceni modne revije ?

Ja sam pokušala  da kanališem njenu energiju, hrabrost i samouverenost. Čak sam tražila da mi docrtaju obrve, koje su bile njen zaštitni znak. Samo šetanje pistom je bilo veliko uzbuđenje, inače to je prvi put da sam učestvovala na nekoj modnoj reviji.

 

Modni izbor Jelene Galović foto: privatna arhiva

 

Na modnoj reviji je prikazana kolekcija ženske mode urbanog stila. U kojoj meri je urbani stil prisutan  u scenskom odevanju likova, koje igrate na pozorišnoj sceni ?

Trenutno ne igram u predstavama koje su smeštene u modernom vremenu, tako da i kostimi nisu u tom stilu. Pozorišni kostimi zavise uvek od likova i koncepta same predstave, tako da je urbani stil zastupljen onoliko koliko odgovara priči. Taj stil se, čini mi se, može više videti na filmu.

 

U kampanji za brend unikatne odeće Lutkart foto: privatna arhiva

 

Snimili ste nekoliko modnih kampanja za brend unikatne odeće Lutkart ? Da li unikatnost odeće može biti glavna asocijacija na scensko odevanje glumaca ?

Pa da, svaki kostim je umetničko delo za sebe, pa samim tim je i unikat. Kostimi su jako važan faktor u predstavi i oni upotpunjuju sliku i zajedno sa scenografijom zatvaraju vizuelni krug na sceni.

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.