Vladimir Marković- majstor savremenog video zanata

Vladimir Marković na otvaranju autorske izložbe u okviru Budapest Design Week-a foto: Sophia and Edd Carlile

Sinemagraph je poput fotografije, predstavlja samo jedan “zamrznuti trenutak, ali i više od toga. Svojevrsna video minijatura koja proširuje zabeleženi momenat

Vladimir Marković, vizuelni umetnik

 

Vladimir Marković pripada gardi modernih vizuelnih umetnika, čiji se radovi iz umetničkog spektra delatnosti mogu slikovito nazvati “fotografije koje se kreću”. Tokom studija na Fakultetu za poslovne studije, Vladimir je bio član neformalne grupe mladih koja je pokrenula i organizovala underground festival umetnosti pod nazivom “Kulturne noći”, koji je od 2007. godine održan tri puta. U međuvremenu postaje počasni član umetničke skupine Institut iz Beograda koju vodi Veljko Nikolić alijas Papa Nik. Poslovno sarađuje sa brojnim kulturnim ustanovama u Beogradu poput Muzeja grada Beograda i Beogradske nedelje mode. U proteklom periodu se aktivirao na ličnim kreativnim vizuelnim projektima  nedavno je imao izložbu fotografskih radova na manifestaciji Budapest Design Week pod partnerstvom Srpskog kulturnog centra iz Budimpešte, a u organizaciji Mađarskog saveta za dizajn.

 

Otvaranje izložbe Vladimira Markovića na manifestaciji Budapest Design Week; foto: Sophie and Edd Carlile

 

Kakav je bio koncept manifestacije Budapest Design Week koju organizuje Srpski kulturni centar u Budimpešti ?

Koncept nedelje dizajna( Design Week) je takav da se ceo grad nedelju dana pretvara u kreativni centar, širom grada u mnogobrojnim prostorima sve vrvi od umetničkih instalacija, predavanja i izložbi. Izlagačke programe prati i muzički program pa se slobodno može reći da Budimpešta tih sedam dana punim plućima udiše kreativnu energiju.

 

Kako ste došli na ideju da organizujete autorsku izložbu u Budimpešti ? Da li ste se samoinicijativno odlučili da svoj autorski rad predstavite na ovoj manifestaciji ?

Dobio sam poziv, već nekoliko godina stvaram ovu vrstu fotografija, a direktor Srpskog kulturnog centra u Budimpešti Milan Đurić je bio upoznat sa mojim radovima, a kada je Srpski kulturni centar dobio poziv da se sa svojim programom uključi u manifestaciju Budimpeštanska nedelja dizajna, oni su taj poziv prosledili meni jer su znali da moj rad ima tu modernu komponentu koja je potrebna da bi se zadovoljili kriterijumi koje ta manifestacija zahteva svojom koncepcijom.

 

Foto: Sophie and Edd Carlile

 

Koliko ste zadovoljni samom strukturom Budapest Design Week-a ?

      Veoma sam zadovoljan, manifestacija je organizovana veoma profesionalno sa akcentom na realno povezivanje svih aktera koji deluju na polju dizajna, od umetnika do velikih kompanija.

 

Foto: Sophie and Edd Carlile

    

Vaš kreativni vizuelni izraz je specifična forma koja se slikovito naziva “fotografija koja se kreće”. Šta nam možete reći o ovoj vrsti fotografskog rada ?

Sinemagraph je poput fotografije, predstavlja samo jedan “zamrznuti trenutak”, ali i više od toga. Svojevrsna video minijatura koja proširuje zabeleženi momenat. Format koji je premostio odsustvo i vratio objektima i pejzažima onaj život koji su imali u trenutku snimanja. Format koji statičnu dinamiku drži u beskonačnoj petlji.

 

Foto: Sophie and Edd Carlile

Kako biste nam opisali tok procesa nastajanja jednog rada forme  “žive fotografije”?

Osmatranje, inspiracija, planiranje, snimanje i post-produkcija.

Galerija fotografskih radova Vladimira Markovića

Kajak kod Bezdana

Pružni prelaz kod Dunavskog kanala

Vreme bake

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga. Autorka samostalne izložbe Potret karikatura pod nazivom Glamur Holivuda održane u aprilu 2011. u kući hemije u Budvi. Bivša radio kolumnistkinja radija Skadarsko jezero iz Podgorice, Autorka radio kolumne naša svakodnevica koja je emitovana na programu tog radija.